Marathon

Is een marathon lopen gezond?

is een marathon lopen gezond?

Aan het einde van deze week staat de marathon van Rotterdam op de planning. Ik krijg regelmatig de vraag (of het verwijt) wat ik mijzelf aandoe en dat het vooral niet gezond is om jezelf 42,2 kilometer uit te sloven. De man waaraan we de marathon te danken hebben, Phidippides, viel dood neer na in Athene te zijn aangekomen en hij was een goed getrainde soldaat. Hoe kan een marathon lopen dan gezond zijn?

Moet ik me zorgen maken dat ik de eindstreep niet haal?

Je hoort weleens horrorverhalen over lopers met hartproblemen tijdens het lopen van een marathon. Zo kwam er in 2006 bij de Marathon van Rotterdam een marathonloper door een hartstilstand om het leven.

Het klopt dat het hart tijdens het lopen van de marathon veel te verduren krijgt. Een overbelast hart kan zelfs een maand na de marathon nog klachten geven.

Toch verlaag je met voldoende sporten de kans op hart- en vaatziektes flink. De kans op een plotselinge hartstilstand is bij marathonlopers 10 keer zo klein, dan bij iemand met gebrek aan beweging. Het is daarom juist goed voor je hart om een marathon te lopen, mist je een goede voorbereiding hebt om zo je hart klaar te stomen voor de grote inspanning.

Ongetrainde lopers geven de marathon een ongezond imago

Het menselijk skelet is eigenlijk niet gemaakt om zo pokke-eind te lopen. Het krijgt veel te verduren tijdens het 42,2 kilometer dreunen op het asfalt. Door hard te lopen krijgt het skelet ongeveer 4 tot 5 keer het lichaamsgewicht te verduren. Bij een marathon loopt dit op tot miljoenen kilo’s. Je arme knieën en enkels moeten al dit gewicht dragen tijdens de marathon.

Volgens sportartsen is het lopen van een marathon niet ongezond. Alleen als je het lichaam langdurig getraind heb om met deze belasting om te kunnen gaan. Het zijn vooral de ongetrainde lopers die problemen krijgen met het lopen van een marathon. Vaak is overbelasting de grote boosdoener. Door een slechte voorbereiding is het lichaam nog niet klaar om een marathon te lopen.

Je lichaam is eigenlijk niet in staat om meer dan 35 kilometer te lopen

Iedereen heeft weleens gehoord van de man met de hamer. Deze vervelende man staat vaak bij 35 kilometer klaar om je een klap te verkopen. Het lichaam is namelijk in staan om een maximale hoeveelheid glycogeen op te slaan in de spieren en lever. Na het 35 kilometer is deze energievoorraad op en kan je niet meer het gewenste tempo door lopen.

De energie moet vanaf dat moment komen van snelle suikers, die te vinden zijn in sportdranken of energiegels. Ook door vetverbranding komt er energie vrij in het lichaam. Dit proces is eigenlijk te traag om snel je lichaam weer van energie te voorzien. Door met voeding te trainen kan je de man met de hamer verslaan en toch de laatste 7 kilometers uitlopen.

Marathon lopen is dus gewoon gezond?

Ja! De enige voorwaarde is wel dat je voldoende traint om je lichaam klaar te stomen voor de enorme inspanning. Door alle trainingen vooraf en het lopen van de marathon ben je een stuk gezonder bezig dan al had je al die tijd op de bank gehangen!

Heb jij weleens een marathon gelopen? En heb je daar een blessure opgelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *