Trailrunnen

Starten met trailrunning? Welkom in mijn wereld!

Aan het oefenen met trailrunning als beginnende trailrunner

Door het trailrunnen is er een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan. Ik heb de eerste twee trailruns erop zitten en hier ben ik alleen maar enthousiaster door geworden. Met alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik nog maar een beginnende trailrunner ben. Wil je ook starten met trailrunning? Ik deel graag mijn eerste ervaringen met jou, om je op weg te helpen!

Starten met trailrunning, maar wat is het eigenlijk?

Trailrunnen is hardlopen over onverharde wegen. De meeste trails zijn te vinden in natuurgebieden, waarbij natuurlijke hindernissen zoals bergen, beekjes, rotsen en duinen moeten worden bedwongen.

Steeds meer hardlopers zoeken een andere uitdaging en willen af van de super drukke hardloopevenementen en starten daarom met trailrunning. Trailruns zijn een stuk kleinschaliger, aangezien je niet met duizenden mensen over smalle padjes tegelijk kan lopen. Daarnaast kom je met trailrunnen op plekken in de natuur waar je anders niet zo snel zou komen.

Waar moet je op letten als beginnende trailrunner?

Trailrunning evenementen lopen toch wel iets anders dan een regulier hardloopevenement. Als je besloten heb om te gaan starten met trailrunning zijn dit handige weetjes:

Drankposten tijdens trailruns

Zo zijn er een stuk minder drankposten dan bij een normale hardloopwedstrijd. De meeste hardloopwedstrijden hebben een drankpost om de 5 km. Bij trailrunning leg je het dubbele of zelfs meer af voordat je weer wat te drinken tegenkomt. Daarom is het belangrijk dat je voor onderweg ook voldoende meeneemt. Om dit allemaal mee te slepen is het verstandig om een hardlooprugzak aan te schaffen. Ik heb zelf de Ultimate Direction Mountain Vest gekocht. Met deze tas kan ik tijdens het hardlopen gewoon al mijn voorraad meenemen.

Daarnaast is de entourage en bevoorrading ook een stuk uitgebreider dan een normale hardloopwedstrijd. Ik neem bij de bevoorradingen extra tijd om al het lekkers op te eten, zoals watermeloen, chips, cola en nog veel meer!

Rennen en wandelen

Je hoeft niet de volledige afstand hard te lopen. Trails zijn vaak niet vlak, zoals hardloopwedstrijden op de weg vaak wel zijn. Je loopt een stuk meer hoogtemeters. Spaar je energie berg op en probeer deze niet als een gek naar boven te rennen. Wandel juist in plaats van hard te lopen. Je kan die tijd ook gelijk nuttig gebruiken door te eten en te drinken.

Volg mij op Facebook

De beste manier om op de hoogte te blijven.

Een andere warming-up dan bij hardlopen

De warming-up is minder belangrijk dan bij een hardloopevenement. Je bent namelijk niet bezig om gelijk voluit op een hoog tempo een beste tijd neer te zetten. Je lichaam warmt vanzelf op bij het lopen van trails. Het is bij trailrunning moeilijk om je eindtijd te voorspellen. Dit komt vooral omdat je niet weet hoe technisch de route is. Laat ondertussen wel de snellere lopers voor en hou hier rekening mee op smalle bospaadjes.

Vergeet vooral niet te genieten

Met trailrunning loop je door de mooiste stukken natuur, of je nou de trail loopt in Nederland of in het buitenland. Je komt op plekken waar je anders niet zo heel snel komt. Geniet daarom ook van de natuur! Soms stop ik ook gewoon even om van het uitzicht te genieten en om fotoโ€™s te maken.

Waar ben jij benieuwd naar tijdens trailrunnen of heb je nog tips voor beginnende trailrunners? Laat het weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *