Krachttraining

Gebruik een weerstandsband bij je krachttraining

Gebruik een weerstandsband bij je krachttraining

Je benen bevatten de belangrijkste spieren voor het hardlopen. Dat blijkt maar weer eens: door mijn zwakke hamstring zwalkt mijn knie naar binnen tijdens het hardlopen. Het is daarom belangrijk om je zwakke spieren aan te pakken en deze aan te sterken. Zo vermijd je blessures in de toekomst. Een weerstandsband tijdens je krachttraining zorgt voor net dat beetje extra kracht.

Wat is een weerstandsband?

Een weerstandsband is niet anders dan een rubberen band zo breed als een autogordel. Deze band kan je tijdens je oefeningen om bijvoorbeeld je benen doen. Zo wordt de oefening opeens een stuk zwaarder.

De rubberen band is er in verschillende diktes te krijgen. Hoe dikker en stugger, hoe meer weerstand de band geeft tijdens je oefeningen. Er zijn ook setjes te koop, waarin gelijk meerdere diktes qua banden in zitten. Je begint dan met een lichte weerstand en breidt langzaam naar de zwaardere variant.

Een fitness elastiek is vooral handig voor hardlopers

De weerstandsband kan eigenlijk voor elk deel van het lichaam wel gebruikt worden. Toch vind ik persoonlijk de band ideaal voor beenspieroefeningen. Ik kreeg het advies om mijn hamstring te versterken. Deze spier is mijn zwakke schakel. Door gebruik te maken van de weerstandsband kan ik specifiek deze spier trainen.

Door de verschillende diktes in de fitness elastiek kan ik beginnen met een lichte oefening. Als de spier na wat weken sterker is geworden, kan ik de stevigere rubberband proberen.

Welke beenspieroefeningen kan je doen met de weerstandsband?

Je heb heel veel beenspieroefeningen voor hardlopers met de weerstandsband. De oefeningen die ik het meest gebruik om mijn beenspieren te versterken, zijn:

1. Squat

Doe de squat oefeningen zoals je gewend bent en plaats de weerstandsband om je bovenbenen (net boven je knieën). Je merkt dat de squats gelijk een stuk zwaarder zijn.

2. Staande hip abductions

Plaats de weerstandsband net boven je enkels. Sta stevig rechtop en schop langzaam een van je benen opzij. Wissel van been na 10 herhalingen.

3. Staande kick backs

Deze oefeningen lijkt heel erg op zoals hierboven is beschreven. Maar in plaats van je opzij schopt, schop je juist naar achter. Maakt deze zwaaiende beweging met je ene voet naar achteren, terwijl je andere voet stevig blijft staan.

4. Staande knee-ups

Doe de weerstandsband om je voeten, zodat de band onder je voeten en boven je wreef loopt. Sta stevig rechtop en til een van je bovenbenen naar boven totdat je heup in een hoek van 90 graden staat. Door de weerstandsband moet je bovenbeenspier meer werk verrichten om in deze positie te komen.

Gebruik jij weleens een weerstandsband tijdens krachttraining? En welke oefeningen doe jij met deze rubberen band?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *