Krachttraining voor hardlopers
Een onderdeel wat vaak, bij vooral beginnende, hardlopers ontbreekt is krachttraining. Ik betrap mijzelf er ook op dat, als ik even geen zin heb, ik als eerste de workout oversla. Het is echter een ontzettend belangrijk onderdeel voor hardlopers, aangezien je hier alleen maar sterker van wordt. Maar hoe combineer je krachttraining met hardlopen?
Symmetrie, stabiliteit en specifieke spierkracht: Unilaterale krachtoefeningen voor hardlopers
Als hardloper is krachttraining een belangrijk onderdeel van je trainingsroutine. Naast traditionele oefeningen zoals squats en deadlifts, is het uitvoeren van unilaterale krachtoefeningen een geweldige manier om asymmetrieën in kracht en balans aan te pakken, wat kan leiden tot verbeterde prestaties en het voorkomen van vervelende hardloopblessures. Benieuwd naar de unilaterale krachtoefeningen voor hardlopers en […]
Het versterken van je hardloopspieren: De Barre Workout
Hardlopen is een fantastische sport om je conditie te verbeteren, maar het vereist ook een sterke en gebalanceerde lichaam om hardloopblessures te voorkomen. Een uitstekende aanvulling op het hardlooproutine is de barre workout, een trainingsmethode die oorspronkelijk is ontwikkeld om balletdansers sterker en leniger te maken. Deze workout combineert elementen van ballet, pilates, yoga en […]
Vergeet niet je bovenlichaam te trainen als hardloper
Voor veel hardlopers ligt de nadruk vaak op het verbeteren van de conditie en het versterken van de beenspieren. Het bovenlichaam wordt echter soms over het hoofd gezien. Toch kan het trainen van het bovenlichaam aanzienlijke voordelen bieden voor hardlopers, zowel op het gebied van je hardloopprestaties als blessurepreventie. Benieuwd waarom je niet je bovenlichaam […]
Wat is het nut van krachttraining?
Krachttraining is niet alleen voor bodybuilders. Ook voor jou zijn deze oefeningen belangrijk. Het heeft vele positieve effecten op je lichaam. Het zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten. Het helpt met het groeien van spiermassa en het aansterken van je botten. Krachttraining is ook goed voor je mentale gesteldheid, doordat je werkt aan je zelfverzekerdheid. Al de bovenstaande positieve punten helpen bij het voorkomen van verschillende blessures.
Wil je extra kilo's verbranden? Ook dan is krachttraining nuttig voor jou. Omdat je traint in een hogere hartslagzone verbrand je ook sneller calorieën, maar dat is niet het enige! Doordat je spieren groeien zullen deze in rust ook meer zuurstof en energie nodig hebben. Zo verbrand je niet alleen extra tijdens de krachttraining, maar ook nog eens in de rust die daarop volgt.
Waarom is krachttraining voor hardlopers belangrijk?
Met hardlopen herhaal je dezelfde beweging wel duizenden keren. Hetzelfde punt in je lichaam wordt bij elke stap die je zet, dus belast. Als één van die punten in je lichaam zwakker is dan de rest, dan komt daar alle spanning op te staan. Hierdoor heb je een grote kans op blessures.
Zie het zoals het spreekwoord; je bent zo sterk als je zwakste schakel. Dit is op het gebied van hardlopen net zo. Als je deze schakel met krachttraining versterkt dan zal je er op termijn veel plezier uithalen. Het fijne aan een workout is dat je specifieke onderdelen in het lichaam kan aansterken.
Belangrijke lichaamsdelen voor krachttraining
Als hardloper hoef je echt geen bodybuilder te worden. Het gaat er vooral om dat je bepaalde delen van je lichaam sterker maakt. Een van de belangrijkste onderdelen is de core, ook wel je buikspieren genoemd.
Core-stabiliteit workout
De core zorgt voor stabiliteit in het lichaam. Als deze optimaal is, heeft de rest van je lichaam minder te verduren. Benieuwd hoe je core kunt versterken met krachttraining?
Workout voor de benen
Naast je core zijn sterke benen ook heel belangrijk. De meeste hardloopblessures uiten zich namelijk daar. Dit is ook niet zo gek, aangezien deze bij elke stap je gewicht moeten dragen. Een aantal goede oefeningen voor de benen zijn lunges, squats en calf raises.
Speciale oefeningen voor je kuiten
De meeste hardlopers besteden veel aandacht aan hun bovenbenen. De bovenbeenspieren en hamstrings worden dan ook regelmatig getraind. Daarbij worden de onderbenen weleens vergeten. En dat terwijl kuitspieren trainen belangrijk is als je sneller wilt hardlopen.
LUISTER NAAR JE LICHAAM
Na een intensieve hardlooptraining heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Krachttraining is geen manier om dit herstelproces te versnellen. Tijdens een workout komt er piekspanning op je spieren te staan. Als je spieren nog niet helemaal hersteld zijn van afgelopen hardloopsessie, dan verhoog je de kans op hardloopblessures.
Luister daarom goed naar je lichaam. Doe je oefeningen zodra je voldoende hersteld bent. Voel daarnaast tijdens hardlopen ook aan welk lichaamsdeel de meeste aandacht nodig heeft om sterker te worden. Uiteindelijk zal je er veel plezier aan beleven. Je bent in het vervolg sneller, je lichaam kan meer verdragen en daarnaast krijg je er ook nog eens een goed figuur van. Wie wilt dat nou niet!?