Krachttraining voor hardlopers

Een onderdeel wat vaak, bij vooral beginnende, hardlopers ontbreekt is krachttraining. Ik betrap mijzelf er ook op dat, als ik even geen zin heb, ik als eerste de workout oversla. Het is echter een ontzettend belangrijk onderdeel voor hardlopers, aangezien je hier alleen maar sterker van wordt. Maar hoe combineer je krachttraining met hardlopen?

Meer over krachttraining

Waarom is krachttraining voor hardlopers belangrijk?

Met hardlopen herhaal je dezelfde beweging wel duizenden keren. Hetzelfde punt in je lichaam wordt bij elke stap die je zet, dus belast. Als één van die punten in je lichaam zwakker is dan de rest, dan komt daar alle spanning op te staan. Hierdoor heb je een grote kans op blessures.

Zie het zoals het spreekwoord; je bent zo sterk als je zwakste schakel. Dit is op het gebied van hardlopen net zo. Als je deze schakel met krachttraining versterkt dan zal je er op termijn veel plezier uithalen. Het fijne aan een workout is dat je specifieke onderdelen in het lichaam kan aansterken.

Belangrijke lichaamsdelen voor krachttraining

Als hardloper hoef je echt geen bodybuilder te worden. Het gaat er vooral om dat je bepaalde delen van je lichaam sterker maakt. Een van de belangrijkste onderdelen is de core, ook wel je buikspieren genoemd.

Core-stabiliteit workout

De core zorgt voor stabiliteit in het lichaam. Als deze optimaal is, heeft de rest van je lichaam minder te verduren. Benieuwd hoe je core kunt versterken met krachttraining? 

Workout voor de benen

Naast je core zijn sterke benen ook heel belangrijk. De meeste hardloopblessures uiten zich namelijk daar. Dit is ook niet zo gek, aangezien deze bij elke stap je gewicht moeten dragen. Een aantal goede oefeningen voor de benen zijn lunges, squats en calf raises.

Speciale oefeningen voor je kuiten

De meeste hardlopers besteden veel aandacht aan hun bovenbenen. De bovenbeenspieren en hamstrings worden dan ook regelmatig getraind. Daarbij worden de onderbenen weleens vergeten. En dat terwijl kuitspieren trainen belangrijk is als je sneller wilt hardlopen.

LUISTER NAAR JE LICHAAM

Na een intensieve hardlooptraining heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Krachttraining is geen manier om dit herstelproces te versnellen. Tijdens een workout komt er piekspanning op je spieren te staan. Als je spieren nog niet helemaal hersteld zijn van afgelopen hardloopsessie, dan verhoog je de kans op hardloopblessures.

Luister daarom goed naar je lichaam. Doe je oefeningen zodra je voldoende hersteld bent. Voel daarnaast tijdens hardlopen ook aan welk lichaamsdeel de meeste aandacht nodig heeft om sterker te worden. Uiteindelijk zal je er veel plezier aan beleven. Je bent in het vervolg sneller, je lichaam kan meer verdragen en daarnaast krijg je er ook nog eens een goed figuur van. Wie wilt dat nou niet!?