Hardlopen voor beginners
Jij? Jij bent een topper! Je hebt namelijk het voornemen om te gaan hardlopen en dat is een heel goed begin. Maar waar moet je allemaal op letten als je wilt beginnen met hardlopen? Ik geef je een aantal praktische tips over hardlopen voor beginners die je zeker een eind op weg helpen.
Hoe bepaal ik mijn omslagpunt?
Als hardloper hoor je weleens over het omslagpunt. Maar wat is het precies, en waarom is het zo relevant voor je trainingen en prestaties? Hieronder leg ik uit wat het omslagpunt inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt bepalen. Wat is het omslagpunt? Het omslagpunt, ook wel de anaerobe drempel genoemd, is […]
Zo word je een avondloper: tips voor hardlopen in de avonduren
Hardlopen in de avond: voor sommigen klinkt het heerlijk, voor anderen is het een uitdaging. Zelf loop ik het grootste deel van mijn trainingen in de avond. Met een volle werkweek blijft er simpelweg geen andere tijd over om mijn kilometers te maken. In de zomer geniet ik van de lange avonden en heb ik […]
Warm blijven in het startvak bij een hardloopwedstrijd
Elke hardloper kent het wel: je hebt jezelf helemaal voorbereid, je warming-up gedaan, en dan… wachten. Je staat in het startvak, samen met honderden of misschien wel duizenden andere lopers. De nervositeit begint al toe te nemen, maar je hebt nog tien, twintig of zelfs dertig minuten voordat je écht van start mag. Ondertussen voel […]
Rustig aan beginnen met hardlopen
De voornaamste reden dat mensen stoppen met hardlopen is het oplopen van hardloopblessures. Door te hard van stapel te lopen, weet je lichaam niet met de inspanning om te gaan en raakt het overbelast. Geef je lichaam de tijd om weer te herstellen. Loop daarom niet meer dan drie keer per week en denk vooral niet dat je in de eerste week een marathon kan lopen.
Maximaal een kwartier of 2 kilometer is voldoende. Begin rustig, daar zal je op langer termijn meer plezier van hebben. Bouw dit per week een stukje uit, door bijvoorbeeld 5 minuten en 500 meter extra te lopen. Een stukje wandelen is helemaal niet erg als beginner. Wissel tijdens je rondje tussen hardlopen en wandelen. Je lichaam kan dan rustig wennen aan de belasting, die komt kijken bij hardlopen.
hardlopen voor beginners tips
HARDLOPEN VOOR BEGINNERS aLGEMENE TIPS
Je heb je hardloopschoenen aangetrokken en wil beginnen met je eerste hardlooprondje. De eerste stap is gemaakt! Meeste beginners stoppen er al naar enkele dagen of weken mee, omdat hardlopen toch niet is wat ze er van dachten. Waarop moet je letten als je wilt beginnen met hardlopen? Met deze 14 tips beginnen met hardlopen om plezier in hardlopen te blijven hebben.
TIPS OM TE GAAN HARDLOPEN IN DE REGEN
Je ziet de bui al hangen, letterlijk zelfs. Je hebt een wedstrijd of een lange duurloop gepland vandaag, maar het weerbericht geeft de hele dag regen aan. Ik wil 10 tips met jullie delen om toch te gaan hardlopen in de regen.
TIPS OM TE HARDLOPEN IN WARM WEER
Eindelijk worden de dagen langer en beginnen de temperaturen weer op te lopen naar een aangename warmte. Ik ben fan van de zomer! Vooral het feit dat je nu veel langer buiten kan zijn omdat het zo licht is, vind ik heerlijk. En dat zonder je in te pakken als een Eskimo. Het enige nadeel is dat behoorlijk heet kan worden en dat is met hardlopen niet altijd fijn. Daarom geef ik je 6 tips om te hardlopen met warm weer.
Hardloop Essentials
Voordat je gaat beginnen met hardlopen is het belangrijk om de juiste attributen te hebben. Hardloopschoenen bijvoorbeeld zijn belangrijk, ook als je net bent begonnen met hardlopen. Hieronder vind je een aantal belangrijke hardloop essentials.
Het hardlopen voor beginnersschema
5 kilometer hardlopen in 8 weken
Het hardloopschema is zo gemaakt dat je na 8 weken 5 kilometer achter elkaar kan hardlopen, zonder dat daar enige hardloopbasis voor nodig is. Je wisselt namelijk hardlopen en wandelen met elkaar af. Door driemaal per week te trainen, kan er al een flinke progressie worden geboekt. Neem tussen de trainingsdagen minimaal 1 dag pauze. Zo krijgt je lichaam voldoende rust om weer te herstellen voor de volgende training. Vergeet ook zeker niet de warming up en cooling down voor en na je training.