Marathon
Een marathon uitlopen is magisch en staat bij veel mensen op de bucketlist. Maar hoe lang moet je nou trainen voor een marathon en wanneer ben jij er helemaal klaar voor om je eerste marathon uit te lopen?
De langste training in marathonvoorbereiding: Welke afstand moet je lopen?
Elke marathonloper weet het: de langste duurloop in je trainingsschema is een belangrijk moment. Het is die ene training waarin je je uithoudingsvermogen test, mentaal voorbereid raakt op de marathon en ontdekt hoe je lichaam reageert op langere afstanden. Maar hoe lang moet die langste training in je marathonvoorbereiding precies zijn? En hoe pak je […]
Wat is een pacer bij een marathon?
Als je ooit hebt deelgenomen aan een marathon of een grote hardloopevenement, ben je ze vast wel eens tegengekomen: hardlopers met opvallende ballonnen, vlaggetjes of shirts waarop tijden staan vermeld, zoals “3:00” of “4:30”. Dit zijn pacers, ook wel tempomakers genoemd. Maar wat doet een pacer precies, en waarom zijn ze zo belangrijk tijdens een […]
Wat is een goede eindtijd voor een eerste marathon?
Je hebt besloten om een marathon te lopen. Een flinke uitdaging, maar ook een geweldig doel om naartoe te werken. Of je nu net begint met hardlopen of al wat ervaring hebt met kortere afstanden, de vraag die vaak opkomt is: Wat is eigenlijk een goede eindtijd voor mijn eerste marathon? Laat ik meteen zeggen: […]
Wat is een marathon?
De exacte betekenis van een marathon is: een hardloopwedstrijd over een afstand van 42,195 kilometer. Maar waarom is deze afstand zo populair onder hardlopers en atleten?
Is een marathon lopen gezond?
Het menselijk lichaam is eigenlijk niet gemaakt om zo'n pokken-eind te lopen. Het krijgt veel te verduren tijdens 42,2 kilometer dreunen op het asfalt. Door hard te lopen, krijgt het skelet ongeveer 4 tot 5 keer het lichaamsgewicht te verduren. Bij een marathon loopt dit op tot miljoenen kilo’s. Je arme knieën en enkels moeten al dit gewicht dragen tijdens de marathon.
Volgens sportartsen is het lopen van een marathon niet ongezond, maar wel alleen als je het lichaam langdurig getraind hebt om met deze belasting om te kunnen gaan. Het zijn vooral de ongetrainde lopers die problemen krijgen met het lopen van een marathon. Vaak is overbelasting de grote boosdoener. Door een slechte voorbereiding is het lichaam nog niet klaar om een marathon te lopen.
Het trainingsschema voor de marathon
8 weken in aanloop naar de marathon
Voordat je aan dit schema begint, moet je wel al een halve marathon (aan ervaring) in de benen hebben, anders is het heel moeilijk om het vol te houden. Het schema zorgt ervoor dat je duurvermogen verbetert en dat je tempo ook omhoog gaat om een toptijd neer te zetten!