Ultraloop

Het lopen van een ultraloop is altijd een grote droom geweest. In oktober 2019 heb ik mijn eerste ultra van 50 kilometer uitgelopen tijdens de Indian Summer Ultra. Benieuwd of ultrarunnen wat voor jou is?

MEER ARTIKELEN OVER ULTRALOPEN

De definitie van een ultraloop

Iedereen kent de gewone marathon wel; deze sport evenementen worden over de hele wereld georganiseerd. Een ultra gaat echter nog een stapje verder dan een standaard 42,195 kilometer. De definitie van een ultraloop is dan ook: elke loop die langer is dan 42,195 kilometer. De kortste afstand begint bij 50 kilometer, maar afstanden kunnen oplopen tot wel honderden kilometers.

Trainen voor een ultraloop is in principe gelijk aan die van een gewone marathon

In aanloop naar een ultra train je op dezelfde manier als voor een gewone marathon. Je traint vooral je aërobe uithoudingsvermogen. Dit is de grens waarbij er meer melkzuren worden aangemaakt dan kan worden afgevoerd. Door deze grens te verhogen houd je het langer vol.

Toch zijn er uiteraard een aantal verschillen in de voorbereiding. De gemiddelde snelheid zal lager zijn dan je marathon snelheid: ongeveer 80%. Daarnaast zal je vooral je mentale gestel moeten trainen. Door veel kilometers te lopen richting een ultra leer je te doseren en om te gaan met de lange duur van een ultra marathon.

Alles wat je moet weten over ultralopen

De afstand is niet de enige uitdaging bij een ultraloop

Een gewone marathon wordt meestal groots georganiseerd en daarom is er vaak veel publiek dat je aanmoedigt. Daarnaast zijn er vaak veel drinkposten, waardoor je zelf niet zoveel hoeft mee te nemen. Bij een ultramarathon is dit vaak anders. Je loopt op stukken waar geen publiek is en door de weinig verzorgingspunten ben je ook vaak op jezelf aangewezen.

Daarom is een ultramarathon niet alleen een fysieke uitdaging, maar juist ook een mentale. Zonder veel aanmoediging moet je elke kilometer zelf overwinnen, waarbij geduld en wilskracht flink getest worden. Bij een ultra zal je jezelf veel vaker tegenkomen dan bij een gewone marathon.

Afstands- of tijdslopen

Je hebt verschillende soorten ultralopen. De wedstrijden hoeven niet persé over een afstand gaan, maar je hebt ook tijdslopen. Afstandslopen zijn bijvoorbeeld lopen van 50 km, 50 mijl, 100 km, 100 mijl, 1000 km en de grootste afstand is 1000 mijl. Sinds 2003 erkent de overkoepelende atletiekorganisatie IAAF de 100 km als officiële atletiekafstand. Dit is daarmee de grootste afstand in de atletiek.

Tijdslopen is anders. Er wordt in plaats van een afstand een tijd gelopen. Dit kan tijden zijn van 6 uur, 12 uur, 24 uur, 48 uur en 6 dagen. Diegene die in de bepaalde tijd de meeste kilometers aflegt wint de wedstrijd.