Eten tijdens het hardlopen

Voeding is natuurlijk voor iedereen anders. De een kan specifieke voeding goed verwerken, terwijl het voor iemand anders problemen oplevert. Het is daarom van belang om voeding uit te proberen. Ik train bijvoorbeeld met verschillende voedingen tijdens mijn duurlopen en bekijk dan of ik het vaker wil gebruiken of het juist beter niet kan eten tijdens het hardlopen. Je wilt namelijk niet dat je tijdens een run opeens last van je buik krijg. Toch zijn er wel enkele gouden regels die je kan gebruiken om de juiste voeding uit te zoeken, zodat je niet tegen een hongerklop aan loopt.

Meer informatie over eten tijdens het hardlopen

Eten tijdens hardlopen - hoeveel voeding heb je nodig per run? 

Gelletjes eten tijdens hardlopen voor extra koolhydraten

Dit hangt uiteraard af hoe ver je gaat lopen. Bij hardlopen gebruikt je lichaam vocht en koolhydraten. Bij korte afstanden zijn er voldoende koolhydraten opgeslagen in de spieren en heb je aan water voldoende om deze afstand af te leggen. Wil je langer dan een uur hardlopen, dan is het zeker raadzaam om extra koolhydraten en water voor onderweg mee te nemen.

Je maag kan maximaal 70 gram koolhydraten per uur opnemen. Meer innemen is niet wijs, want dat is eerder belastend voor je maag dan dat het goed voor je is. Daarnaast is 70 gram veel. Ik neem ongeveer 50 gram per uur, omdat mijn maag niet meer kan hebben. Uiteraard blijf ik trainen om meer in te kunnen nemen. Tijdens een hardloopwedstrijd neem ik liever het zekere voor het onzekere en neem ik iets minder koolhydraten mee, omdat ik wil voorkomen dat mijn maag van streek raakt.

Om dus te berekenen hoeveel koolhydraten er nodig zijn, moet je de duur van jouw loop in uren vermenigvuldigen met 70.

Voorbeeld: voor een halve marathon is 2 x 70 = 140 gram koolhydraten.

Welke voeding kan je gebruiken voor onderweg?

Er zijn verschillende soorten type voeding die je kan gebruiken om aan de 70 gram per uur te komen. Je kan deze type voeding verdelen onder de volgende categorieën: vloeibaar, gel en vaste voeding.

Vloeibare voeding

Onder vloeibare voeding verstaan we sportdranken. Deze dranken zijn speciaal ontwikkeld om zoveel mogelijk koolhydraten op te kunnen nemen. Er zijn naast de koolhydraten namelijk ook zouten aan toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat je lichaam de vocht beter opneemt. Hoe meer vocht je lichaam vasthoudt, hoe beter koolhydraten worden opgenomen in je lichaam. Ik gebruik ongeveer een halve liter isotone-sportdrank per uur.

Energiegel of isotone sportdrank of is het toch beter om ze te combineren?
Review van beste energygels voor hardlopers

Energiegels

Je zal ze vast kennen als je al een tijdje hardloopt: de gelletjes zitten in kleine verpakkingen en zijn goed voor 1 dosering. Het voordeel aan een gelletje is dat je lichaam in deze vorm de voedingstoffen beter kan opnemen. Je darmen hoeven namelijk niet te werken om al deze voedingstoffen uit de gel te halen.

Je hebt ze in alle soorten smaken en merken. Probeer ze vooral uit en zoek naar een smaak die je lekker vindt. Ik heb er een paar gehad die ik maar met moeite naar binnenkreeg.

Vaste voeding

Fruit, energierepen, snoep en eigenlijk al het eten dat vast is, valt onder vaste voeding. Belangrijk voor tijdens het hardlopen is dat de vaste voeding die je inneemt uit veel koolhydraten bestaat.

Voor wat korte afstanden neem ik helemaal geen vaste voeding mee tijdens het hardlopen. Bij de marathon heb ik wel een energiereep meegenomen, zodat ik tijdens het hardlopen geen last had van een lege maag. Daarnaast heeft het voordeel dat het wat minder snel alle koolhydraten afgeeft.

10 keer eten tijdens hardlopen

De beste energiegels voor tijdens het hardlopen

Ben je nog op zoek naar een goede energiegel voor tijdens het hardlopen? Ik heb verschillende hardloopgels met elkaar vergeleken. Hieronder vind je de beste gels die je kan gebruiken tijdens het hardlopen.

4/5

Vifit Sport Energy Gel - 10 stuks

energie gels test met de beste energiegel van Vifit sport

Deze gel bevat 30 gram koolhydraten die gemakkelijk zijn op te nemen, ook bevat deze energiegel ook nog eens 100 mg sodium.

Lees de productreview

€ 17,95
4.5/5

SiS GO Isostonic energiegel

SiS Go isotinic energie energiegel met citrus smaak - tijdens de energiegels test

De SiS GO isotonic energy gel was de allereerste isotone gel op de markt. Deze energiegel bevat 22 gram koolhydraten per dosering.

Lees de productreview

€ 1,90
5/5

Body & Fit - Rocket Fuel hardloop gel - 12 stuks

Body & Fit rocket fuel energiegel

De Rocket Fuel gel bevat per dosering 24 koolhydraten. Ook zijn er extra palatinose, cafeïne en vitamine B12 toegevoegd.

Lees de productreview

€ 13,90
3/5

Maxim Instant Energy hardloop gel met extra dosering

Maxim hardloop gel met citrus smaak met meerdere doseringen

Deze energiegel bevat per verpakking 100 gram koolhydraten en maakt gebruik van de koolhydraatratio van 2:1 glucose-fructose.

Lees de productreview

€ 2,79

Hou dus rekening met eten tijdens het hardlopen

Probeer zeker soorten voeding uit, zodat je zeker weet wat voor jou goed werkt. Bereken daarnaast hoeveel koolhydraten je ongeveer nodig hebt tijdens je run en probeer die hoeveelheid op te nemen tijdens je training, zonder dat je maag gaat protesteren.

Dan weet je zeker dat je volledig ready aan de start verschijnt, waar je de laatste tijd zo hard voor getraind hebt!