Trailrunnen

Trailrunnen is een nog weinig bekende sport in Nederland. De laatste jaren wordt het wel steeds populairder en steeds meer mensen beoefenen deze sport. In het buitenland wordt trailrunning wel op grote schaal beoefend. Maar wat is trailrunnen nou eigenlijk precies en waarmee verschilt het met hardlopen?

Meer artikelen over trailrunnen

Waarom ben ik gaan trailrunnen?

Ik kom nog maar net kijken bij het trailrunnen. In 2018, na het lopen van de marathon van Rotterdam, zocht ik een nieuwe sportieve uitdaging. Na onderzoek, op internet, ben ik uitgekomen bij trailrunning. Ik ben geïnspireerd geraakt door het kijken van ‘the Barkley Marathon’ en verschillende YouTube channels over trailrunning.

In 2018 heb ik woord bij daad gevoegd en heb ik mijn eerste trailrun gelopen. De Vaalserbergtrail van 21 kilometer. Deze ervaring smaakte direct naar meer en heb ik twee maanden later ook de Devil’s Trail – Utrechtse Heuvelrug van 26 kilometer gelopen. Hopelijk kan ik nog heel lang van deze sport genieten.

Trailrunkalender

Hieronder vind je de eerstvolgende trailruns op Nederlandse of Belgische bodem. Ga naar de trailrunkalender om een leuke trailrun te vinden die helemaal bij jou past!

Geen evenementen gevonden!

Wat maakt trailrunning zo mooie sport?

Uiteraard heeft iedereen zijn eigen redenen om te gaan trailrunnen. Mijn persoonlijke reden is vooral de natuur. Je komt namelijk op plekken waar je anders niet zo snel zou komen. Het koppelt je daarnaast ook helemaal los van de digitale wereld waar we voornamelijk in leven en dat geeft je veel respect voor de natuur. Ik liep tijdens de Vaalsebergtrail bijvoorbeeld tussen een kudde koeien en dat geeft je een enorm natuurlijk, bijna avontuurlijk gevoel. Dit soort ervaringen maakt trailrunning extra bijzonder.

Een ander bijzonder aspect van trailrunning vind ik de afstanden. Waarbij hardlopen op de weg stopt bij 42,195 kilometer gaat trailrunnen een stuk verder. Twee jaar geleden heb ik mijn grootste sportieve uitdaging overwonnen, door het uitlopen van de marathon afstand. Dit smaakte naar meer en ben ik op zoek gegaan naar langere afstanden. Deze afstanden vind je dus alleen bij trailrunnen en ik heb daarom de overstap gemaakt naar de trails.

Wat is trailrunnen?

DEFINITIE VAN TRAILRUNNEN

Trailrunnen is makkelijk uit te leggen: ‘Off-Road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels, bergen, rotsen en beekjes bedwingen.”

Het lijkt dus heel erg op hardlopen, maar dan met andere aspecten. Zo loop je niet over verharde wegen, maar loopt 80 procent van het parcours juist over onverharde wegen. Daarnaast kom je ook allerlei natuurlijke obstakels tegen.

Verschillende soorten trailruns

Door de grote groei aan populariteit worden er ook steeds meer verschillende soorten trailruns georganiseerd. Zo is er voor iedereen wel een trailrun die bij hem past. Naast de gewone wedstrijdjes op onverharde paden heb je ook nacht-trailruns, ultralopen en trailruns waar veel hoogtemeters bij komt kijken. De nacht-trailrun heb ik dit jaar voor het eerst gelopen en wat een geweldige avontuur in het donker was dat.

Het verschil tussen hardlopen en trailrunnen

De basis van trailrunnen is hardlopen, maar toch verschillen deze 2 sporten veel van elkaar. Een essentiële verschil met hardlopen vind ik persoonlijk vooral hoe je met de sport omgaat. Met hardlopen ben je vooral bezig met tijden en kan je vooraf aan de hand van de lengte van het parcours jezelf een doel stellen. Dit komt mede door de harde wegen die je over het algemeen tegenkomt.

Bij trailrunnen zijn tijden echter minder van belang. Uiteraard heb je tijdslimieten en moet je daarvoor binnen zijn, maar het is lastig om het volledige parcours op een vooraf bepaald tempo te lopen. Dit komt omdat het ene stuk van het parcours meer klimmen is en andere stuk weer meer dalend. Ook ben je meer gefocust op de ondergrond waar je op loopt. Je wilt namelijk niet uitglijden over een natte rots of achter een afgebroken tak blijven hangen. Daarom ben je een stuk minder bezig met tijden. 

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillen tussen hardlopen en trailrunnen. Zo kunnen de afstanden bij trailrunning een stuk verder zijn dan de (marathon)afstand bij hardlopen. De wedstrijden zijn ook een stuk kleinschaliger en daarom toegankelijker. Tijdens het lopen van trailruns kom je ook langs al het moois dat de natuur te bieden heef