Eten voor het hardlopen

Hardlopen gaat niet alleen om trainingen, wedstrijden en zo veel mogelijk sporten. Voeding is ook een onderdeel van het hardlopen. Als je jouw presentaties wil verbeteren, dan is eten voor het hardlopen ook heel erg belangrijk. Maar wat moet je dan precies eten? In dit artikel leg ik uit wat je het beste en juist het slechtste is. Met deze tips sta je fitter aan de start van je volgende hardlooprondje!

Meer informatie over eten voor het hardlopen

Je hebt energie nodig voordat je gaat hardlopen

Om te kunnen hardlopen en dit ook langere tijd vol te houden, heeft je lichaam energie nodig en dan vooral de energie die is opgeslagen in je spieren en lever. Deze energie wordt ook wel glycogeen genoemd. Door voor het hardlopen te eten, zal het lichaam de voeding omzetten in glycogeen en deze opslaan in je spieren en lever.

Door deze voorraad kan jij blijven bewegen. Totdat uiteraard de energievoorraad op is, want dan kom je de man met de hamer tegen. Je lichaam haalt in dat geval alleen nog maar energie uit vetverbranding. Deze manier van energievoorziening is echter een stuk trager, waardoor je niet meer het tempo kan lopen dan voordat je nog energie had in je spieren.

Laat vezelrijk eten staan voor je gaat hardlopen

Normaal is vezelrijk voedsel goed voor je, maar niet als je net wil rennen. Je spijsvertering moet veel harder werken om volkoren pasta, brood of zilvervliesrijst te verwerken. Hierdoor kan je last krijgen van buikpijn tijdens het hardlopen. Kies daarom juist voor de varianten met minder vezels, zoals witte rijst, gewone pasta of wit brood.

Wat kan je het beste eten voor je gaat hardlopen

Het is belangrijk dat je voeding eet wat je lichaam snel kan omzetten in energie. Koolhydraten, dus. Je wilt vooral voeding eten waar deze vrienden in zitten en je vindt de carbs vooral in pasta's, rijst, tarweproducten en ook in snoep. De meeste koolhydraten bevinden zich namelijk in suikers en zetmeel.

Eet maximaal 2 tot 3 uur voor je gaat hardlopen

Het beste tijdstip om je laatste maaltijd te nuttigen is maximaal 2 tot 3 uur voor je gaat hardlopen. Je lichaam heeft dan voldoende tijd om het eten om te zetten in energie. Als je later dan 2 tot 3 uur van tevoren eet, heb je vrij weinig aan het voedsel wat je dan nog nuttigt.

Het kan er juist voor zorgen dat je last van je buik krijgt, omdat je lichaam nog het eten aan het verteren is. Tijdens het hardlopen wordt alle energie door je spieren gebruikt. Er is dan geen energie meer over voor je spijsvertering, waardoor buikkrampen kunnen ontstaan.