Eten na het hardlopen

Naast een cooling down, hersteltraining en veel rust kan je nog meer doen om sneller te herstellen. Zoals één van mijn favorieten dingen: eten! Jammer genoeg gaat het niet over cheesecake of een portie patat, maar ik word er alsnog erg enthousiast van. Eten na het hardlopen is belangrijk en dan vooral de eiwitten die je naar binnen schuift.

Meer informatie over eten na het hardlopen

Hoeveel eiwitten moet je na het hardlopen eten?

Herstelsnacks eten na het sporten

Zodra je producten met eiwitten eet, filtert je maag en dunne darm deze stoffen uit je voedsel. Je lichaam zet de eiwitten en enzymen om in aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwstenen voor je spieren en andere lichaamscellen. Alle overtollige eiwitten worden omgezet naar glucose en voorzien je lichaam van energie. We kunnen eiwitten dus zien als bouwstenen, maar ook als energiebron.

Zodra je hard gelopen hebt, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Je immuunsysteem stuurt dan signalen naar je stamcellen en groeihormonen om dit te herstellen. De kapotte spieren gebruiken de nieuwe aanvoer van aminozuren die uit de eiwitten worden gehaald. De aminozuren repareren de kapotte spier. Dit proces wordt ook wel eiwitsynthese genoemd.

Een volwassene heeft ongeveer 0.8 gram eiwit nodig per kilogram. Dit betekent dat als je ongeveer 70 kilo weegt, je 56 gram eiwit nodig hebt op een dag. Na het sporten kan je lichaam wel iets meer eiwitten gebruiken. Eet bijvoorbeeld een herstelsnack die ongeveer tussen 20 – 25 gram eiwitten bestaat.

Welke producten kan je het beste eten na het hardlopen?

De belangrijkste voedingstoffen die je spieren nodig hebben om te herstellen, zijn eiwitten. Deze zijn in de meeste dierlijke producten wel te vinden. Uiteraard vind je ook eiwitten in plantaardige producten, maar wel in mindere mate. Er zijn ook speciale proteïne shakes, herstelbars en tegenwoordig is er zelfs proteïne ijs.

Onbewerkte producten waarin procentueel veel eiwitten in zitten, zijn bijvoorbeeld kwark, kipfilet en melk.

De beste eiwitrepen na het hardlopen

Eiwitrepen zijn ideaal om te eten na het hardlopen. Met al één reep krijg je voldoende eiwitten binnen voor een snel herstel. Ik heb verschillende proteïne repen met elkaar vergelijken. Hieronder vind je de beste eiwitrepen uit de test.

5/5

Body & Fit - de Perfection bar - 12 stuk

Perfection bar van Body & Fit shop

In deze crunchy bar zit 20 gram eiwit. Dat zijn voldoende eiwitten die je nodig heb na een run. Daarnaast zijn er geen extra suikers aan toegevoegd.

Lees de productreview

€ 17,50
5/5

Barebells Protein Bar

Barebells Protein Bar White Chocholate Almond

Deze eitwitreep is zeker een aanrader voor als je toe bent aan wat anders. Door de verschillende smaken zit er zeker ook 1 voor jou bij!

Lees de productreview

€ 2,20
4.5/5

Vifit High Protein - 12 stuks

De beste eiwitrepen van Vifit - Vifit eiwitreep

De High Protein bar van Vifit Sport bevat 20 gram eiwitten en dat is precies wat je nodig heb na het hardlopen.

Lees de productreview

€ 27,48
4.5/5

Fulfil - Vitamin & Protein bar - 15 stuks

Fulfil repen review - beste eiwitrepen

Naast de eiwitten zijn er ook verschillende vitamines toegevoegd. De extra vitamines zorgen voor een betere spierherstel.

Lees de productreview

€ 29,90

Wat kan je het beste eten NA het hardlopen?

Herstellen van een hardlooptraining of -wedstrijd is een belangrijk onderdeel om een betere en snellere hardloper te worden. Je kan een aantal zaken doen om dit herstel te versnellen. Voeding is daarbij een belangrijk onderdeel. In deze video leg ik je daarom uit wat je het beste kan eten na het hardlopen.

Je lichaam heeft meer nodig dan alleen eiwitten

Je hebt meer nodig dan alleen maar eiwitten. Door inspanning verliest je lichaam bijvoorbeeld ook veel vocht. Dit kan wel tot 2 liter per uur zijn als je echt flink je best doet. Voor een goede transport van alle voedingstoffen, is vocht juist nodig. Het is daarom belangrijk om tijdens maar ook zeker na het sporten het vocht weer aan te vullen.

Verder heeft je lichaam alle glycogeen, die opgeslagen was in de lever en spieren, opgemaakt. Deze kan in de dagen na de inspanning weer worden aangevuld door het eten van koolhydraten. Eet daarbij ook voldoende vitamines en mineralen. Je lichaam is verzwakt en is een makkelijker doelwit voor ziektekiemen en bacteriën. Door het eten van extra vitamines en mineralen word je immuunsysteem aangesterkt.