hardloopblessures
Je benen worden voortdurend belast tijdens het hardlopen. Elke stap, en tijdens het hardlopen zijn dit er veel, moeten je benen je gewicht dragen. Vooral beginnende hardlopers hebben snel last van overbelasting. Het lichaam is namelijk nog niet gewend aan deze vorm van beweging. Bouw het hardlopen daarom langzaam op, zo verminder je de kans op hardloopblessures.
Spiertrekkingen na hardlopen? Wees niet direct ongerust!
Heb je weleens last van spiertrekkingen (fasciculaties) na het hardlopen? Bij hardlopers komt het vaak voor in de kuitspieren. Gelukkig zijn ze vaak onschuldig, maar je doet er zeker verstandig aan om ze in de gaten te houden. Zodat je de oorzaak kan achterhalen van de trillende spieren en dat je deze in de toekomst […]
Pijn in je benen na het hardlopen? Wat nu?!
Door te gaan hardlopen zit je beter in je vel en het is ook nog eens goed om je hoofd te legen. Vooral als je net begint met hardlopen zie je snel resultaat. Toch kleeft er één groot nadeel aan hardlopen. Deze mooie sport is nogal blessuregevoelig. Veel hardlopers krijgen weleens te maken met een […]
Hielspoor – kijk uit met hak- en hielpijn door hardlopen
Een typische overbelastingblessure die veel voorkomt bij hardlopers is hielspoor. Het is een hardnekkige hardloopblessure die je graag wilt voorkomen. Toch helaas pijn opgelopen in de hak en hiel? Wat kan je dan doen om snel te herstellen van deze pijn? Hielspoor veroorzaakt de hak- en hielpijn, maar wat is het? De pijn bij je […]
veel voorkomende hardloopblessures
De meest voorkomende hardloopblessures zijn een lopersknie, achillespeesontsteking en scheenbeenklachten. De klachten zijn vooral te vinden op de benen en dat is niet zo gek, aangezien je benen het meest belast worden. Ook heup- en liesblessures zijn geen uitzondering.
een hardloopblessure opgelopen? Wat nu?
Bijna iedere hardloper heeft weleens te kampen met een hardloopblessure. Dit is heel vervelend, maar gelukkig niet het einde van de wereld. Wat moet je doen als je een hardloopblessure hebt opgelopen? Begin met het uitzoeken waar je precies last van hebt en bekijk hoe je het beste met deze blessure kan omgaan.
Bij de meeste blessures kan je met rek- en strekoefeningen het herstelproces versnellen. Soms hoef je ook niet helemaal te stoppen met hardlopen, maar alleen de belasting flink verlagen. Heb je alles gedaan, maar nog steeds last van de klachten? Maak dan een afspraak met een sportfysioloog.
Voorkomen is beter dan genezen
Hardloopblessures komen veel voor bij beginnende hardlopers. Begin jij net met hardlopen? Bouw de belasting langzaam op. Ga niet gelijk een marathon lopen, maar laat je lichaam gelijkmatig wennen aan de belasting die bij hardlopen komt kijken. Eenmaal in het bezit van een hardloopbasis kan je zwaardere trainingen lopen, zoals een interval- of heuveltraining.
Uiteraard komen blessures ook voor bij gevorderde hardlopers. Misschien loop jij al jaren hard, maar ren je soms met klachten. In dat geval is het verstandig om een loopanalyse te laten doen. Waarschijnlijk kan je met een kleine verandering in je loophouding deze klachten laten verdwijnen.