hardloopblessures

Je benen worden voortdurend belast tijdens het hardlopen. Elke stap, en tijdens het hardlopen zijn dit er veel, moeten je benen je gewicht dragen. Vooral beginnende hardlopers hebben snel last van overbelasting. Het lichaam is namelijk nog niet gewend aan deze vorm van beweging. Bouw het hardlopen daarom langzaam op, zo verminder je de kans op hardloopblessures.

MEER VOORKOMENDE HARDLOOPBLESSURES

veel voorkomende hardloopblessures

De meest voorkomende hardloopblessures zijn een lopersknie, achillespeesontsteking en scheenbeenklachten. De klachten zijn vooral te vinden op de benen en dat is niet zo gek, aangezien je benen het meest belast worden. Ook heup- en liesblessures zijn geen uitzondering.

een hardloopblessure opgelopen? Wat nu?

Bijna iedere hardloper heeft weleens te kampen met een hardloopblessure. Dit is heel vervelend, maar gelukkig niet het einde van de wereld. Wat moet je doen als je een hardloopblessure hebt opgelopen? Begin met het uitzoeken waar je precies last van hebt en bekijk hoe je het beste met deze blessure kan omgaan.

Bij de meeste blessures kan je met rek- en strekoefeningen het herstelproces versnellen. Soms hoef je ook niet helemaal te stoppen met hardlopen, maar alleen de belasting flink verlagen. Heb je alles gedaan, maar nog steeds last van de klachten? Maak dan een afspraak met een sportfysioloog.

Voorkomen is beter dan genezen

Hardloopblessures komen veel voor bij beginnende hardlopers. Begin jij net met hardlopen? Bouw de belasting langzaam op. Ga niet gelijk een marathon lopen, maar laat je lichaam gelijkmatig wennen aan de belasting die bij hardlopen komt kijken. Eenmaal in het bezit van een hardloopbasis kan je zwaardere trainingen lopen, zoals een interval- of heuveltraining.

Uiteraard komen blessures ook voor bij gevorderde hardlopers. Misschien loop jij al jaren hard, maar ren je soms met klachten. In dat geval is het verstandig om een loopanalyse te laten doen. Waarschijnlijk kan je met een kleine verandering in je loophouding deze klachten laten verdwijnen.