hardloopblessures
Je benen worden voortdurend belast tijdens het hardlopen. Elke stap, en tijdens het hardlopen zijn dit er veel, moeten je benen je gewicht dragen. Vooral beginnende hardlopers hebben snel last van overbelasting. Het lichaam is namelijk nog niet gewend aan deze vorm van beweging. Bouw het hardlopen daarom langzaam op, zo verminder je de kans op hardloopblessures.
Liesklachten? De liesblessure bij hardlopers
Heb jij last van je lies en zijn de klachten ontstaan door hardlopen? Helaas ben je niet de enige. De liesblessure is een veelvoorkomende blessure onder hardlopers. Het is gelukkig meestal geen ernstige blessure, maar wel vervelend. Benieuwd hoe je de liesklachten kan voorkomen of hoe je er snel van geneest? Wat is een liesblessure? […]
Doorlopen met een verstuikte enkel is dat wel verstandig?
Je verstapt je tijdens een belangrijke hardloopwedstrijd. Direct voel je een pijnscheut door je enkel schieten. Wat nu? Wordt het doorlopen met een verstuikte enkel of is het einde oefening? Waar doe je verstandig aan en beschadig je juist niet meer als je blijft hardlopen? Wat is een verzwikte enkel? Iedereen heeft weleens te maken […]
Hamstringblessure bij hardlopers
Heb jij opeens last van pijn of krachtverlies tijdens het hardlopen? Dan kan het zijn dat jij tegen een hamstringblessure bent aangelopen. Hamstringklachten komen regelmatig voor bij hardlopers. Hoe kan je er voor zorgen dat je weer snel op de been bent na deze vervelende hardloopblessure? Wat is een hamstringblessure? Een hamstringblessure wordt veroorzaakt door […]
veel voorkomende hardloopblessures
De meest voorkomende hardloopblessures zijn een lopersknie, achillespeesontsteking en scheenbeenklachten. De klachten zijn vooral te vinden op de benen en dat is niet zo gek, aangezien je benen het meest belast worden. Ook heup- en liesblessures zijn geen uitzondering.
een hardloopblessure opgelopen? Wat nu?
Bijna iedere hardloper heeft weleens te kampen met een hardloopblessure. Dit is heel vervelend, maar gelukkig niet het einde van de wereld. Wat moet je doen als je een hardloopblessure hebt opgelopen? Begin met het uitzoeken waar je precies last van hebt en bekijk hoe je het beste met deze blessure kan omgaan.
Bij de meeste blessures kan je met rek- en strekoefeningen het herstelproces versnellen. Soms hoef je ook niet helemaal te stoppen met hardlopen, maar alleen de belasting flink verlagen. Heb je alles gedaan, maar nog steeds last van de klachten? Maak dan een afspraak met een sportfysioloog.
Voorkomen is beter dan genezen
Hardloopblessures komen veel voor bij beginnende hardlopers. Begin jij net met hardlopen? Bouw de belasting langzaam op. Ga niet gelijk een marathon lopen, maar laat je lichaam gelijkmatig wennen aan de belasting die bij hardlopen komt kijken. Eenmaal in het bezit van een hardloopbasis kan je zwaardere trainingen lopen, zoals een interval- of heuveltraining.
Uiteraard komen blessures ook voor bij gevorderde hardlopers. Misschien loop jij al jaren hard, maar ren je soms met klachten. In dat geval is het verstandig om een loopanalyse te laten doen. Waarschijnlijk kan je met een kleine verandering in je loophouding deze klachten laten verdwijnen.