Trailrunnen voor beginners

Door het trailrunnen is er een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan. Ik heb de eerste twee trailruns erop zitten en hier ben ik alleen maar enthousiaster door geworden. Wil je ook starten met trailrunning? Ik deel graag mijn eerste ervaringen met jou, om je op weg te helpen! Hier vind je alle informatie over trailrunnen voor beginners.

MEER ARTIKELEN OVER TRAILRUNNEN VOOR BEGINNERS

Beginnen met trailrunning, maar wat is het eigenlijk?

DEFINITIE VAN TRAILRUNNEN:

Trailrunnen is hardlopen over onverharde wegen. De meeste trails zijn te vinden in natuurgebieden, waarbij natuurlijke hindernissen zoals bergen, beekjes, rotsen en duinen moeten worden bedwongen.

Steeds meer hardlopers zoeken een andere uitdaging en willen af van de super drukke hardloopevenementen en starten daarom met trailrunning. Trailruns zijn een stuk kleinschaliger, aangezien je niet met duizenden mensen over smalle padjes tegelijk kan lopen. Daarnaast kom je met trailrunnen op plekken in de natuur waar je anders niet zo snel zou komen.

Waar moet je op letten als beginnende trailrunner?

Trailrunning evenementen lopen toch wel iets anders dan een regulier hardloopevenement. Als je besloten heb om te gaan starten met trailrunning zijn dit handige weetjes:

Drankposten tijdens trailruns

Zo zijn er een stuk minder drankposten dan bij een normale hardloopwedstrijd. De meeste hardloopwedstrijden hebben een drankpost om de 5 km. Bij trailrunning leg je het dubbele of zelfs meer af voordat je weer wat te drinken tegenkomt. Daarom is het belangrijk dat je voor onderweg ook voldoende meeneemt. Om dit allemaal mee te slepen is het verstandig om een hardlooprugzak aan te schaffen.

WANDEL ALS BEGINNENDE TRAILRUNNER

Je hoeft niet de volledige afstand hard te lopen. Trails zijn vaak niet vlak, zoals hardloopwedstrijden op de weg vaak wel zijn. Je loopt een stuk meer hoogtemeters. Spaar je energie berg op en probeer deze niet als een gek naar boven te rennen. Wandel juist in plaats van hard te lopen. Je kan die tijd ook gelijk nuttig gebruiken door te eten en te drinken.

Een andere warming-up dan bij hardlopen

De warming-up is minder belangrijk dan bij een hardloopevenement. Je bent namelijk niet bezig om gelijk voluit op een hoog tempo een beste tijd neer te zetten. Je lichaam warmt vanzelf op bij het lopen van trails. Het is bij trailrunning moeilijk om je eindtijd te voorspellen. Dit komt vooral omdat je niet weet hoe technisch de route is. Laat ondertussen wel de snellere lopers voor en hou hier rekening mee op smalle bospaadjes.

Vergeet vooral niet te genieten

Met trailrunning loop je door de mooiste stukken natuur, of je nou de trail loopt in Nederland of in het buitenland. Je komt op plekken waar je anders niet zo heel snel komt. Geniet daarom ook van de natuur! Soms stop ik ook gewoon even om van het uitzicht te genieten en om foto’s te maken.