Wandelen is een fantastische manier om fit te blijven en gezond te blijven. Het is een laagdrempelige vorm van lichaamsbeweging die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Maar wist je dat je wandelhouding een belangrijke rol speelt in het voorkomen van blessures en het optimaal genieten van je wandelen?
Wat is een goede wandelhouding?
Een goede wandelhouding heeft alles te maken met je core en een ontspannen houding. Onder je core verstaan we de rug-, buikspieren en je heupen. Het begint met een rechte en ontspannen rug. Je schouders moeten naar achteren en omlaag worden getrokken, en je armen moeten ontspannen langs je lichaam hangen. Door je buikspieren licht aan te spannen zorg je direct dat je rechter gaat wandelen.
Het is belangrijk om je voeten op de juiste manier neer te zetten tijdens het wandelen. Plaats je hiel eerst op de grond en rol dan langzaam door naar de bal van je voet voordat je je teen op de grond zet. Dit zorgt voor een soepele en natuurlijke beweging. Daarnaast helpt het ook om je knieën licht gebogen te houden om de schokken van het wandelen op te vangen.
Een ontspannen loophouding helpt bij wandelen
Als je langere afstanden gaat wandelen, is het belangrijk om regelmatig van houding te veranderen en je spieren te stretchen. Dit kan helpen om vermoeidheid te verminderen en de kans op blessures te verkleinen. Het is daarom belangrijk dat je ontspannen blijft lopen. Merk je dat bij een lange wandeling je meer gespannen bent, dan kan het helpen om even te stoppen om je benen te strekken en wat diepe ademhalingsoefeningen te doen.
Als je last hebt van pijn of ongemak tijdens het wandelen, kan het zijn dat je wandelhouding niet juist is. Overweeg om een wandelspecialist te raadplegen die je kan helpen bij het vinden van de juiste houding en techniek.