Marathon

Voorkom blessures tijdens je marathontraining: Verschijn uitgerust en fris aan de start!

Voorkom blessures tijdens je marathontraining

Marathontraining is een uitdagende en zware hardloopervaring, het kan ook een risico op blessures met zich meebrengen. Of je nu een ervaren hardloper bent of net begint aan je marathonavontuur, het voorkomen van blessures moet altijd een prioriteit zijn. Hoe voorkom je het beste blessures tijdens je marathontraining? Hieronder staan een aantal tips die het risico op hardloopblessures verkleint tijdens je weg richting je marathon!

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en signalen van overbelasting serieus te nemen. Als je pijn of ongemak ervaart, neem dan rust en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Het negeren van deze signalen kan leiden tot ernstige blessures en langdurige uitval. Je bent dus eerder bij je doel als je extra rust neemt, dan dat je weken aan de kant staat met een vervelende hardloopblessure.

Voorkom blessures door je marathontraining langzaam op te bouwen

Het is verleidelijk om te snel te willen gaan en te veel kilometers te maken in een poging om je voor te bereiden op de marathon. Echter, een geleidelijke opbouw van je training is belangrijk om blessures te voorkomen. Heb je nog niet eerder een marathon gelopen? Gebruik dan mijn hardloopschema marathon voor beginners om langzaam op te bouwen naar jouw doel!

Werk aan je flexibiliteit en kracht

Het versterken van je spieren en het verbeteren van je flexibiliteit zijn belangrijke aspecten van iedere hardloper. Voeg regelmatig krachttraining en stretchingsoefeningen toe aan je trainingsroutine om je spieren te versterken, je stabiliteit te verbeteren en de kans op blessures te verminderen.

Draag de juiste hardloopschoenen

Investeer in een goed paar hardloopschoenen dat past bij je loopstijl en voettype. Versleten of verkeerd passende hardloopschoenen kunnen leiden tot overbelasting en blessures. Weet je niet welke hardloopschoen het beste bij jou past? Laat je dan adviseren door een professional in een gespecialiseerde hardloopwinkel om de juiste hardloopschoenen te vinden.

Neem voldoende rust

Rust is net zo belangrijk als training als het gaat om blessurepreventie. Zorg ervoor dat je voldoende rustdagen in je trainingsplan opneemt om je lichaam de kans te geven te herstellen en sterker te worden. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, verminderde prestaties en een verhoogd risico op blessures.

Zo voorkom je blessures tijdens je marathontraining

Blessurepreventie is net zo belangrijk als je trainingen tijdens marathontraining. Door naar je lichaam te luisteren, je training geleidelijk op te bouwen, aandacht te besteden aan flexibiliteit en kracht, de juiste hardloopschoenen te dragen en voldoende rust te nemen, kun je blessures tijdens je marathontraining minimaliseren en fris en uitgerust aan de start staan van jouw marathonavontuur!

2 gedachten over “Voorkom blessures tijdens je marathontraining: Verschijn uitgerust en fris aan de start!

  1. Helemaal waar. Het probleem bij de meeste hardloopwinkels is dat er over het algemeen geen goede adviezen worden gegeven met betrekking tot geschikte schoenen. Zelf heb ik brede voeten, links een hoge voetboog en rechts een naar buiten stekende voet. En hardloopwinkels hebben doorgaans verschillende merken schoenen maar niet verschillende breedtematen. Er zijn wel winkels die zich op 1 merk richten en dat is beter. Ik gebruik wel zooltjes maar die werken niet bij alle merken omdat er schoenen zijn die zich aan je voet aanpassen. Dus ja: ik heb twee keer een Marathon gelopen en een blessure opgelopen. Zo nauw luistert het bij de langere afstanden. Voor een 10 km of 10 EM maakt het minder uit: dan is strak sluitend ook sneller.

    1. Hoi Paul, ja hoe meer kilometers je af legt, of het nou tijdens de trainingen of tijdens een wedstrijd is is het belangrijk dat je de juiste hardloopschoenen hebt. Enige manier om er achter te komen welke het beste past is door verschillende hardloopschoenen zelf uit te proberen. Helaas is dat wel een dure aangelegenheid. Door de jaren heen heb ik verschillende schoenen uitgeprobeerd en eigenlijk pas sinds 2 jaar de juiste schoen gevonden bij Adidas. Het advies wat ik gekregen heb bij een hardloopwinkel en bij de podoloog heeft daarbij deels geholpen om andere schoenen uit te proberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *