Ultraloop

De onmogelijke uitdaging: De Barkley Marathon

Alles over the Barkley Marathon

De Barkley Marathon is een van de meest ongewone en uitdagende ultramarathons ter wereld. De race vindt jaarlijks plaats in de wildernis van Frozen Head State Park in Tennessee en heeft een legendarische en beruchte reputatie opgebouwd vanwege de zware en onvoorspelbare omstandigheden.

De geschiedenis van de Barkley Marathon

De race is vernoemd naar de beruchte crimineel James Earl Ray, die in 1977 uitbrak uit de nabijgelegen gevangenis en 55 uur lang door de dichte bossen vluchtte voordat hij werd opgepakt. Het idee van de Barkley Marathon is dat de deelnemers ook gedwongen worden om door de dichte bossen te navigeren en zich een weg te banen door moeilijk terrein.

Het onmogelijke parcours van de Barkley Marathon

De Barkley Marathon is een ultramarathon van 100 mijl, maar de afstand is slechts een van de vele uitdagingen die de deelnemers te wachten staan. De deelnemers moeten in staat zijn om in kaart te brengen en te navigeren door het ruige terrein zonder GPS of andere hulpmiddelen. Ze moeten checkpoints vinden die verspreid zijn over het parcours en waar ze een bladzijde van een boek moeten meenemen om te bewijzen dat ze op de juiste plek zijn geweest.

Banner voor de hardloopschema's

Maar het parcours is niet alleen moeilijk te navigeren, het is ook zeer uitdagend. De deelnemers moeten een hoogteverschil van 60.000 voet overwinnen, wat neerkomt op meer dan twee keer de hoogte van de Mount Everest. Ze moeten zich een weg banen door dikke struiken en steile hellingen beklimmen. En als klap op de vuurpijl moeten ze dit alles doen binnen een tijdslimiet van 60 uur.

Waarom bijna niemand de finish haalt

Er is ook nog een extra twist aan de race. De exacte route en checkpoints van de Barkley Marathon worden elk jaar veranderd en zijn alleen bekend bij de organisator, Gary “Lazarus Lake” Cantrell. De deelnemers krijgen geen kaart van het parcours en moeten hun weg vinden door middel van cryptische aanwijzingen die bij de start van de race worden gegeven. Vanwege de uitdagende omstandigheden is het aantal deelnemers beperkt tot slechts 40 personen. De selectieprocedure is ook zeer onconventioneel en omvat het schrijven van een essay over waarom je de Barkley Marathon wilt lopen en het insturen van een belachelijk “inschrijvingsbedrag” van $ 1,60.

Gary Robbins haalde net de tijdslimiet niet

Het is dan ook niet raar dat slechts een handvol mensen erin geslaagd zijn om de Barkley Marathon te voltooien sinds de eerste race in 1986. In de geschiedenis van de race hebben slechts 21 mensen de finish gehaald. De afgelopen editie haalde wel 3 deelnemers de finish.

De cultstatus van deze ultramarathon

De Barkley Marathon is niet voor iedereen. Het vereist een enorme toewijding, training en doorzettingsvermogen om zelfs maar te kunnen deelnemen. De selectieprocedure is zeer onconventioneel en zelfs als je wordt geselecteerd, is er nog steeds een hele grote kans dat je niet de finish gaat halen. Maar degenen die de uitdaging aangaan en de Barkley Marathon voltooien, komen eruit als echte helden. Ze hebben bewezen dat ze in staat zijn om het onmogelijke te doen en hebben zichzelf overtroffen in elk opzicht.

In de wereld van ultralopen is de Barkley Marathon de ultieme uitdaging en een test van ware uithoudingsvermogen en moed. Het is een evenement dat ultralopers van over de hele wereld trekt en waar ze van dromen om deel te nemen aan en te finishen. De Barkley Marathon zal altijd een legendarische reputatie blijven behouden en zal de grenzen van menselijke prestaties blijven verleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *