Training

Je anaerobe drempel verhogen? Dat doe je zo!

Anaerobe drempel verhogen. Hoe doe je dit en wat is de anaerobe drempel?

Je wat? Ik kan me zo goed voorstellen dat je dat denkt na het lezen van de titel. Ik heb het over je anaerobe drempel! Wat is in hemelsnaam deze drempel en waar is die goed voor? Aan het einde van dit artikel weet je alles over de anaerobe drempel en wat je kan doen om deze drempel te verhogen.

Wat is de anaerobe drempel?

Iedereen kent wel de verzuring van de spieren. Dit is het punt wanneer de anaerobe drempel is bereikt. Bij inspanning wordt energie verbrand. Een restproduct van deze verbranding is melkzuur. Zuurstof zorgt voor het transport om het melkzuur te neutraliseren. Aan de opname van zuurstof zit een maximum.

Het punt dat er te weinig zuurstof binnenkomt om de melkzuur te laten verdwijnen, noemen we de anaerobe drempel. De melkzuur gaat zich ophopen in de spieren. Hierdoor kunnen de spieren minder goed samentrekken en voelen ze branderig aan. Na een ruime minuut blokkeren de spieren.

Waarom is deze drempel interessant?

Vooral voor duursporters, zoals hardlopers, is de anaerobe drempel interessant. Je wilt namelijk zo lang mogelijk onder deze drempel blijven. Ik moet de eerste nog tegenkomen die het fijn vindt om met verzuurde benen rond te lopen. Als je de inspanning laag kan houden, hoopt er geen melkzuur op in de spieren.

Nu we weten wat deze drempel doet, kunnen we deze drempel verhogen door ervoor te zorgen dat ons lichaam meer zuurstof kan opnemen. De extra zuurstof kan dan de extra melkzuur neutraliseren.

De melkzuur zelf kan ook als energie worden gebruikt. Dit is echter alleen mogelijk zodra de inspanning laag is. Door na een zware training een stukje uit te lopen, help je je lichaam om sneller van de melkzuur af te komen.

Hoe kan je de anaerobe drempel verhogen?

Met interval trainingen kan je de drempel verhogen. De vraag is alleen hoe lang je moet lopen om te zorgen dat je minder last heb van de zuurstofschuld. Onderzoekers hebben dit uitgezocht voor jou! Je traint door 11 minuten achter elkaar op een hoger tempo (voor snelle lopers is dit 6 seconden sneller dan normaal en voor langzamere lopers 18 seconden) te lopen. Hou je dit tempo langer dan 11 minuten vol, dan train je om je anaerobe drempel te verhogen.

Uiteraard word je met deze trainingen ook sneller, dus zal je tempo in de toekomst moeten blijven verhogen om deze drempel nog hoger te maken. Je kan uitgaan van je wedstrijdtempo op 5 kilometer.

Train jij weleens specifiek om de anaerobe drempel te verhogen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *