Beginners

10 ongeschreven regels bij trailrunnen

10 ongeschreven regels bij trailrunnen

Als ik aan iets nieuws begin, is het altijd wel fijn om de ongeschreven regels te weten. Tijdens mijn eerste trailruns was ik niet bekend met trailrun-etiquette. Het laatste jaar heb ik flink wat trailrun-ervaring op kunnen doen en daarbij ook ontdekt dat er wel dingen zijn waar je je aan moet houden. Deze 10 ongeschreven regels van het trailrunnen deel ik graag met je.

1. Laat snellere lopers voor gaan

Bij trailrunnen kunnen de padjes smal zijn. Zo smal dat je niet eens met twee man naast elkaar kan lopen. Laat daarom snellere lopers voorbij gaan door een stapje opzij te doen.

2. Wijs mensen achter je op gevaar

Er steekt een tak uit over het pad. Gelukkig zie jij hem net nog en ben je op tijd om snel te reageren. Laat de mensen achter je weten dat ze moeten opletten voor een tak. Dit kan je doen door bijvoorbeeld heel hard ‘TAK’ te roepen.

3. Help andere lopers bij eventuele blessures

Zie je iemand door zijn enkel gaan of wegglijden op een natte steen? Loop dan niet gauw door, maar help de persoon voor je. Jij wil toch ook niet genegeerd worden?

4. Gooi niet je afval in de natuur

Gebruik je gelletjes of andere verpakkingen? Neem deze dan mee naar de verzorgingsposten en gooi het daar weg. Onze mooie sport hoeft geen afdruk in de natuur te achter te laten!

5. Blijf op de trails is een van de ongeschreven regels bij trailrunnen

De natuur kan kwetsbaar zijn. Blijf daarom altijd op de trails. Zo kan je niks beschadigen. De organisatoren hebben niks voor niks het parcours zo uitgestippeld.

6. Niet klagen als je vies wordt

Na de Petzl Night Trail was ik veranderd in een moddermonster. Als het een paar dagen voor de trailrun heeft geregend, moet je niet bang zijn van een beetje viezigheid.

7. Een andere ongeschreven regel bij trailrunnen: laat paarden en mountainbikers voor

Soms loopt het trailrunparcours over ruiter- of mountainbikepad. Kom je een ruiter of mountainbiker tegen? Laat deze dan altijd voor gaan.

8. Bedank de vrijwilligers

Zij zorgen ervoor dat jij je op alle punten kan bevoorraden en dat de trailrun kan plaats vinden. Zonder vrijwilligers is er ook geen trailrun. Shout out naar alle vrijwilligers!

9. Sanitaire stop nodig?

Doe dit alsjeblieft naast het pad en niet erop. Het lijkt mij duidelijk waarom!

10. Vergeet vooral niet te genieten

Loop niet als een dwaas over het parcours, maar probeer vooral te genieten onderweg. Je loopt door het mooiste wat Moeder Natuur ons te bieden heeft en daar moet je wel aandacht aan schenken.

Heb jij nog een ongeschreven regel voor tijdens het trailrunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *