Voeding

5x gerechten voor regelmatige sporters

Gerechten voor regelmatige sporters

Sport je regelmatig? Zo ja, dan is eten belangrijk. Je lichaam heeft extra voedingsstoffen nodig om een goede prestatie neer te zetten. Eten levert niet alleen energie tijdens het sporten, maar is ook belangrijk voor het herstel daarna. Met de volgende 5 gerechten voor regelmatige sporters krijg je voldoende voeding binnen om het beste uit jezelf te halen.

Welke voedingstoffen zijn belangrijk voor sporters?

Om je lichaam goed te ondersteunen tijdens het sporten zijn de volgende voedingstoffen belangrijk: koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines. Allereerst heb je voldoende energie nodig om de fysieke activiteit uit te voeren. Zonder brandstof kan jij niet de prestatie leveren die je voor ogen had. Daarnaast heb je energie ook nodig om goed te kunnen herstellen. De belangrijkste bron van energie zijn koolhydraten.

Een andere onmisbare voedingsstof is eiwitten. Eiwitten helpen je spieren te herstellen na een zware inspanning. Als laatste hebben we nog vetten, de gezonde variant uiteraard. Gezonde vetten verbeteren de opname van de voedingstoffen in je lichaam en heeft een ontstekingsremmend effect. Met deze 5 gerechten krijg je voldoende van deze voedingstoffen binnen. Probeer uiteraard wel gevarieerd en gezond te eten om je lichaam op de best mogelijke manier te ondersteunen.

1. Havermout met fruit

Havermout met fruit

Havermout is een ideaal gerecht om de dag mee te starten. Havermout zit boordevol koolhydraten, eiwitten, vezels en vitamines. Met deze krachtvoeding ben jij helemaal klaar om de dag te starten. Je kan oneindig variëren met verschillende soorten fruit. Door een banaan toe te voegen krijg je extra koolhydraten binnen, of verwen jezelf met extra bosbessen voor meer anti oxidanten en vitamines.

2. Simpele pasta

Simpel pasta gerecht

Ooit gehoord van pasta-parties? Sommige hardlooporganisaties organiseren een feestje rond dit gerecht en dat is niet zonder reden. Veel duursporters eten graag pasta de dag voor de grote sportprestatie. Pasta is een goede bron van energie. Het is namelijk rijk aan koolhydraten. Houdt het pasta gerecht wel simpel. Voeg extra groente toe voor smaak en pas op voor teveel vetten.

3. Kwart of Griekse yoghurt

Kwark of Griekse yoghurt met fruit en noten

Heb je alles gegeven na een intensieve sportsessie? Neem dan een bak met kwark of Griekse yoghurt. Beide gerechten zit vol met eiwitten. Een belangrijk voedingsstof om je lichaam te ondersteunen in het herstel. Door extra fruit of muesli toe te voegen aan je bakje krijg je ook nog extra koolhydraten en vitamines binnen.

4. Risotto

Risotto

Ben je op zoek naar een gerecht met veel koolhydraten? Kies dan voor risotto! Risotto is een simpel gerecht waar je makkelijk extra groente aan kan toevoegen. Met dit risotto recept zit jij binnen no-time met een boord krachtvoeding op schoot.

5. Pannenkoeken

Pannenkoeken gerechten voor regelmatige sporters

Mijn favoriete gerecht voor het sporten zijn pannenkoeken. Meestal bak ik een extra lading een dag voor een grote hardloopwedstrijd. Niet alleen de dag van te voren eet ik pannenkoeken, maar ik heb er ook nog een paar over als ontbijt op de grote dag zelf. Pannenkoeken zitten boordevol koolhydraten. Ideaal als je laatste beetje energie wil aanvullen in je spieren.

Dit zijn mijn favoriete gerechten als ik veel sport. Wat eet jij het liefst voor en na een fysieke activiteit?

Dit artikel is een samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *