Reviews

Review – Welke energiegel komt het beste uit de test?

Review van beste energygels voor hardlopers

Je ontkomt niet aan het gebruiken van een energiegel als je langere afstanden loopt, of deze afstand nou tijdens een zware training of wedstrijd is. Je lichaam heeft namelijk meer energie nodig dan dat het kan opslaan. Daarom is het belangrijk om tijdens het hardlopen extra energie in te nemen die makkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. Een hardloopgel is dan het perfecte middel, deze zijn namelijk makkelijk mee te nemen. Ik heb 9 energiegels van verschillende merken getest zoals Rocket Fuel Gel, SiS, Vifit, Maxim, etc. Verder in dit artikel vind je welke het beste uit de energiegel test komt.

Review van beste energygels voor hardlopers

De gels zijn ideaal voor alle duursporters

De energiegels kunnen ook uitstekend gebruikt worden door wielrenners, ultrarunners of andere duursporters. Alle duursporten waarbij er meer energie nodig is dan de lichaam kan opslaan is deze vloeibare substantie een prima alternatief om extra energie mee te nemen voor onderweg. Door de kleine verpakkingen zijn deze kleine energiebommetjes makkelijk mee te nemen, welke duursport je ook beoefent. Je weet dan zeker dat je niet zonder energie komt te staan tijdens een zware training of wedstrijd.

Na het innemen van een hardloopgel is het verstandig om direct extra water te drinken. Je lichaam heeft namelijk vocht nodig om de koolhydraten snel op te nemen.

Voordelen van een energiegel

Tijdens een lange training, van de hierboven genoemde duursporten, daalt jouw energiepeil. Dit komt dat je lichaam alle energie gebruikt om in beweging te blijven. Door het gebruiken van een energiegel voorzie je jouw lichaam snel van nieuwe energie. Door de kleine satchels kan je deze vloeibare substantie makkelijk meenemen onderweg.

wat zit in een energiegel?

Je neemt een energiegel om je energie weer aan te vullen tijdens het hardlopen. Het belangrijkste onderdeel in een gelletje moet daarom koolhydraten zijn. Koolhydraten is namelijk de belangrijkste stof die voor energie zorgt. De meeste hardloopgels bevatten gemiddeld tussen de 140 tot 180 kilocalorieën per 100 mililiter. Sommige gels hebben extra cafeïne toegevoegd, voor een extra boost of magnesium voor een betere stofwisseling in het lichaam. In de energiegeltest bekijk ik naast de prijs-kwaliteitverhouding ook waar de gel uit bestaat. Je weet dan direct of ook de hardloopgel er tussen zit waar jij naar zoekt!

Waar heb ik naar gekeken in de energiegel test?

Er zijn veel verschillende energiegels op de markt van meerdere bekende sportvoedingsmerken. Welke sportgel zorgt voor de beste afgifte van energie tijdens het hardlopen en wat zijn de verhoudingen tussen prijs en kwaliteit? Ik heb een aantal meest verkochte hardloopgels getest, zoals Isostar, SiS, Born, Maxim, Vifit Sport en Body & Fit (Rocket Fuel). Ze zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten of in verschillende webshops. Hieronder vind je de uitslag van de energiegels test.

9.
Isostar Fruit hardloop gel met appel smaak voor extra energie
RATING
2.5/5
PRIJS*
€ 2,90

Isostar fruit energiegel energy met appelsmaak

De Actifood Fruit gel van Isostar bevat naast koolhydraten ook extra vitamine B1, C en E. Omdat de verpakking meer koolhydraten bevat dan dat je lichaam in één keer kan opnemen zit er een afsluitbare dop op de verpakking. Door de hersluitbare dop kan je meerdere keren gebruik maken van deze gel. In de sportgel zitten ook echte stukjes fruit, maar daar moet je van houden. Ik vind het zelf niet lekker.

8.
Maxim hardloop gel met citrus smaak met meerdere doseringen
RATING
3/5
PRIJS*
€ 3,04

Maxim Instant Energy hardloop gel met extra dosering

Deze energiegel bevat per verpakking 100 gram koolhydraten en maakt gebruik van de optimale koolhydraatratio van 2:1 glucose-fructose. Omdat 100 gram koolhydraten teveel is voor 1 dosering zit er een afsluitbare dop op de energiegel. Deze sportgel kan je dus meerdere keren gebruiken tijdens een zware training of wedstijd voor extra energie.

7.
Maxim Energy energiegel met cola smaak voor extra energie tijdens hardlopen
RATING
3.5/5
PRIJS*
€ 1,59

Maxim energiegel drink met cola smaak

De Maxim energie gel drink bestaat uit 60 ml met dezelfde koolhydraatratio als de Maxim Instant gel. Echter is deze Energie gel drink voor 1 dosering in plaats voor meerdere. Daarnaast heeft hij geen dop, maar scheur je de bovenkant eraf. Je moet dus goed kunnen mikken als je deze gel tijdens het hardlopen wilt innemen.

6.
Born super liquid gel met citrus smaak
RATING
4/5
PRIJS*
€ 3,22

Born Super Liquid hardloop gel

Deze handige vloeibare gel zorgt voor een instant energie boost. Het bevat niet alleen snelle koolhydraten, maar ook complexe en daarom geeft deze gel langer zijn energie af. Naast de koolhydraten bevat de Super Liquid gel ook nog extra vitamine B12. Dit draagt bij aan het verminderen van vermoeidheid. De Born Super Liquid sportgels zijn te koop in satchels en daarom makkelijk te gebruiken als 1 dosering tijdens hardlopen.

5.
Qwin iso pro gel hardloopgel
RATING
4/5
PRIJS*
€ 44,95

Qwin isp pro gel - 24 stuks

Met de energiegel van Qwin hoef je niet extra water te drinken na het nuttigen van deze hardloopgel. Door de isotonische waarde van de gel kan je lichaam makkelijk de stoffen opnemen. Zo heb je direct profijt van de energie. Naast de sinaasappelsmaak heb je ook nog citroen.

4.
energie gels test met de beste energiegel van Vifit sport
RATING
4/5
PRIJS*
€ 17,95

De beste energiegel van Vifit Sport - 10 stuks

De Vifit Sport energiegel bevatten net als alle andere hardloop gels koolhydraten. Deze gel bevat 30 gram koolhydraten die gemakkelijk zijn op te nemen door je lichaam. Naast de koolhydraten bevat deze energiegel ook nog eens 100 mg sodium. Sodium is nodig om het verloren zout, tijdens het zweten, weer aan te vullen.

3.
Powerbar Powergel review
RATING
4.5/5
PRIJS*
€ 45,00

Powerbar Powergel orginal - 24 stuks

Het grote voordeel van de PowerBar PowerGel Orginal is toch wel echt de toevoeging van caffeïne. Per gel krijg je direct ook 50 mg caffeïne binnen. Deze stof geeft direct een extra boost tijdens je hardloopwedstrijd.

2.
SiS Go isotinic energie energiegel met citrus smaak - tijdens de energiegels test
RATING
4.5/5
PRIJS*
€ 1,90

SiS GO Isostonic energiegel

De SiS GO isotonic energy gel was de allereerste isotone gel op de markt. Deze energiegel bevat 22 gram koolhydraten per dosering. Door de isotone formule worden deze koolhydraten snel in het lichaam opgenomen en kan je het gebruiken zonder water.

1.
Body & Fit rocket fuel energiegel
RATING
5/5
PRIJS*
€ 13,90

Body & Fit - Rocket Fuel hardloop gel - 12 stuks

De Body & Fit variant van energiegels zijn te verkrijgen voor 13,50 per doos. Deze bevat 12 energiegels en daarom de goedkoopste energiegel uit deze test. De Rocket Fuel gel bevat per dosering 24 koolhydraten. Ook zijn er extra palatinose, cafeïne en vitamine B12 toegevoegd. Er zitten zowel snelle als complexere koolhydraten in, waardoor de lichaam langere tijd van energie wordt voorzien. 

Zelf heb ik de Lime smaak geprobeerd en die is prima weg te werken. Is lime niet helemaal jouw smaak? Dan hebben ze bij Body & Fit shop gelukkig nog andere smaken. Je hebt de energiegels al voor 13,90 per 12 stuks.

Dit is mijn conclusie van de energiegels test

Persoonlijk ben ik geen fan van energiegels die uit meerdere doseringen bestaan. Ik weet namelijk nooit hoeveel koolhydraten ik exact binnenkrijg. Daarom vind ik het fijner om met energiegels met 1 dosering te lopen.

Dit is een van de redenen dat de Body & Fit – Rocket Fuel energygel het beste uit de test komt. Daarnaast is hij ook nog het goedkoopst. De hoeveelheid koolhydraten is afgestemd op wat je lichaam in één keer kan opnemen en door de toevoeging van cafeïne krijgt je lichaam een extra boost. Ik heb dus een flink voorraadje van deze gels liggen.

De uitkomst van de hardloop gel test

 1. Body & Fit – Rocket Fuel hardloop gel
 2. SiS Go Isotonic energiegel
 3. PowerBar PowerGel orginal
 4. Vifit Sport Performance energie gel
 5. Qwin iso pro gel
 6. Born Super Liquid hardloop gel
 7. Maxim hardloop gelletje
 8. Maxim Instant Energie hardloop gel
 9. Isostar Fruit energie gel

Welke hardloop gel gebruik jij graag?

* Dit artikel maakt gebruikt van affiliate links. Wanneer je via mijn site een product koopt, verdien ik waarschijnlijk een commissie. Je betaalt niet meer, dan wanneer je via de verkoper het product zou verkopen. De prijzen kunnen daarnaast afwijken. Ik streef er naar om de prijzen actueel te houden.

6 gedachten over “Review – Welke energiegel komt het beste uit de test?

 1. Heb je ook nog verschil gemerkt in hoe zwaar zo’n gelletje op de maag ligt? Ik heb alleen gelletjes van de decathlon geprobeerd, maar die zijn soms ineens niet meer verkrijgbaar en ze liggen me ook te zwaar op de maag. Bij de SIS gels schijn je veel te moeten drinken, bovendien schijnen die smaken vrij smerig te zijn. Ik probeer het nu met blokjes noga, energiegums en fruitpasta uit Frankrijk.

  1. Hoi Ineke, ik zie dat het toch gelukt is om op de blog te komen! Persoonlijk heb ik geen last met hoe ze op mijn maag vallen, wel met het eten. Sommige zijn namelijk heel erg stroperig, vooral de Maxim. Ik heb toevallig een keer die van Body en Fit besteld en die kreeg ik makkelijk weg, al drink ik altijd wat water er na, anders heb ik het idee dat de helft in mijn mond blijft plakken. Allemaal zijn ze qua smaak niet te best al viel die van Body en Fit wel mee! Ja ik varieer met vast voedsel en gelletjes. Al zou ik zonder gelletjes geen lange-afstanden meer kunnen lopen.

 2. Hoi wim
  Even een vraag van een mede loper.
  Zijn er ook gels die geschikt zijn voor mensen met diabetes 1 ?
  Of kan je dan beter iets anders innemen ?

  1. Hi Petra,

   Dat is een goede vraag en durf ik geen antwoord op te geven. Ik heb geen verstand van diabetes. De energiegels zitten in ieder geval vol met geraffineerde suikers. Welke voeding mag je allemaal hebben met diabetes type 1?

   Groet,
   Wim

 3. Ik zie dat de er een enorm verschil zit in de hoeveelheid suikers bij de Sis (1,0gr per 100ml) en Rocket Fuel (17gr). Is dit meegenomen in de beoordeling van de gels? En kan ik de conclusie trekken dat de Sis gels ‘gezonder’ zijn?

  1. Bij de review is inderdaad de inhoud van de gels meegenomen. Het verschil is inderdaad enorm. Koolhydraten zijn wel belangrijke bron van energie tijdens duursporten. Uiteraard moeten deze suikers kunnen worden opgenomen. Wil je minder koolhydraten binnen krijgen om bijvoorbeeld extra af te vallen met hardlopen, zou ik voor de SiS gel kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *