Beginners

Het belang van een goede nachtrust voor hardlopers

Het belang van een goede nachtrust voor een hardloper met tips

Wat vaak gedacht wordt, is dat tijdens hardlooptrainingen de vooruitgang wordt geboekt. Ik kan je met alle zekerheid vertellen dat het niet klopt. Juist tijdens het herstel past je lichaam aan. Zodat je bij de volgende hardlooptraining sterker aan de start staat. Het belangrijkste van het herstel is een goede nachtrust. Zonder een goede nachtrust herstel je lichaam minder snel, ben je minder fit en heb je vermoeide benen bij je volgende hardlooprondje. Met deze tips heb jij als hardloper een goede nachtrust!

Waarom een goede nachtrust belangrijk is voor hardlopers?

Gemiddeld slapen we rond de 8 uur per nacht. We liggen daarmee een derde van ons leven in bed. Uiteraard heeft de één meer slaap nodig, dan de ander. Maar wanneer je gaat bezuinigen op slaap heeft dat consequenties op je hardloopprestaties. Het meeste herstel na een hardlooptraining gebeurd tijdens de slaap. Om je beste prestatie neer te zetten wil je dat je lichaam volledig is uitgerust en hersteld, voordat je weer de hardloopschoenen aan trekt. Naast de hardloopprestatie heeft te weinig slaap ook invloed op je hormoonhuishouding, humeur, metabolisme en andere systemen in je lichaam.

Met deze tips val je sneller in slaap

Sommige mensen vallen direct als een blok in slaap, terwijl jij misschien meer moeite hebt om slaap te komen. Persoonlijk val ik wel redelijk snel in slaap, maar met 3 kleine kinderen heb ik wel regelmatig gebroken nachten. Dit voel ik zeker in de hardlooptrainingen daarna. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat een goede nachtrust belangrijk is, als jij vooruitgang wilt maken met hardlopen. Met deze tips zorg jij er voor dat je sneller in slaap valt.

1. Ademhalingsoefeningen helpen je te ontspannen

Veel mensen hebben moeite om in slaap te komen, omdat ze gestrest naar bed gaan. In plaats van de ogen sluiten wordt er nog een tijd lang gepiekerd. Een natuurlijk manier om te ontspannen is om ademhalingsoefeningen uit te voeren voordat je in bed gaat liggen. Met deze oefeningen ontspant je lichaam en verdwijnt de twijfels in je hoofd.

2. Zorg dat de slaapkamer donker is

Melatonine is een lichaamseigen hormoon, die er voor zorgt dat je slaperig wordt. Licht zorgt ervoor dat het aanmaken van dit hormoon wordt onderdrukt. Je helpt je lichaam een handje door de slaapkamer goed donker te maken met gordijnen of een slaapmasker.

3. Verzwaarde dekens helpen je aan een betere nachtrust

Misschien heb je er wel eens van gehoord: verzwaringsdekens. Zoals de naam als zegt zijn deze dekens zwaarder, dan een standaard dekbed. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe zo’n deken kan bijdrage aan een betere nachtrust. Door de druk van het deken voelt het of je geknuffeld wordt. Wat een positief en ontspannen effect heeft op de je zenuwstelsel en hersenen. Hierdoor val je niet alleen sneller in slaap, maar heb je ook een betere nachtrust.

Hoe zorg jij als hardloper dat je een goede nachtrust hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *