Beginners

Je spierherstel bevorderen na het hardlopen

Je spierherstel bevorderen na het hardlopen

Als je denkt dat alleen je met hardlopen vooruitgang boekt, dan heb je het mis! Naast het hardlopen is ook het herstellen van de training belangrijk om progressie te zien. Tijdens een hardlooptraining ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Dit voel je vaak achteraf in de vorm van spierpijn. In de herstelperiode repareert je lichaam de kleine scheurtjes, waardoor je sterker uit de strijd komt. Door je spierherstel te bevorderen, stoom jezelf sneller klaar voor de volgende training.

Begin direct aan je spierherstel met een cooling-down

Na een hardlooptraining kan je direct aan je spierherstel beginnen. Dit doe je door een cooling-down. Loop na de hardlooptraining 10 minuten uit op een langzaam tempo. Je lichaam komt dan weer in ‘normale' toestand. Je ademhaling neemt af, je hartslag daalt, de bloedtoevoer normaliseert en het melkzuur wordt sneller uit je spieren afgevoerd. Zo komt je lichaam sneller in de recuperatiefase. Naast het uitlopen, helpt ook het stretchen van de spieren. Door het stretchen blijven de spieren soepel en wordt de spanning op de spieren verminderd.

In deze video laat ik zien hoe je een cooling-down doet na het hardlopen

Je lichaam heeft voeding nodig om te herstellen

De juiste voedingsstoffen helpen met het bevorderen van je spierherstel. Met hardlopen verlies je veel energie. Deze energie heeft je lichaam ook nodig om te kunnen herstellen. De energie kan je aanvullen met koolhydraten. Koolhydraten is niet het enige wat je lichaam nodig heeft. Eiwitten helpen om de kleine spierscheurtjes te herstellen. Neem daarom na het hardlopen een snack met voldoende koolhydraten en eiwitten om het spierherstel te bevorderen.

Banner voor de hardloopschema's

Masseer je benen om je spierherstel te bevorderen

Tijdens het hardlopen ontstaat er spanning op de spieren. De spierspanning werkt een spierherstel tegen. Je wilt juist dat de spieren soepel en ontspannen worden na de training. Dit kan je bevorderen door de spieren te masseren. Je kan na een sportmasseur gaan of zelf je spieren masseren. Wil je zelf aan de slag gaan? Gebruik dan een foamroller of een massage-gun om je spieren te laten ontspannen.

Slaap is de meest doeltreffende methode om je spierherstel te bevorderen

De meest eenvoudige, maar toch de meest doeltreffende methode om je spierherstel te bevorderen is slapen. Tijdens de slaap worden de scheurtjes in je spieren hersteld en spieropbouw wordt gestimuleerd. Slaapgebrek leidt naar een trager herstel, vertraagd metabolisme en een verzwakt immuunsysteem. Wil je snel herstellen? Een goede nachtrust is van uiterst belang!

Wat doe jij om je spierherstel te bevorderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *