Hardlopen

Ben jij een beginnende, gemiddelde of snelle hardloper? De gemiddelde tijd van een halve marathon

De gemiddelde tijd van een halve marathon

Of je nu je eerste halve marathon gaat lopen of je rent de 21,1 kilometer voor de zoveelste keer. Beide gevallen heb je waarschijnlijk een streeftijd in gedachte. Wanneer je deze afstand vaker hebt hard gelopen zal je dichter bij je streeftijd finishen, dan wanneer je hem voor de eerste keer hardloopt. Benieuwd wat de gemiddelde tijd is van een beginnende, gemiddelde en snelle hardloper is van een halve marathon?

De gemiddelde tijd van een halve marathon

Uiteraard verschilt de gemiddelde tijd van een halve marathon of je een snelle, gemiddelde of beginnende hardloper bent. Als we uitgaan van een gemiddeld hardlooptempo van 11 kilometer per uur zal de eindtijd op de halve marathon onder de 2 uur zijn. Echter wordt er geen rekening gehouden met het verval. Bij een halve marathon moet je dus 21,1 kilometer lang dat tempo vast kunnen houden.

In realiteit ligt de gemiddelde snelheid lager op de halve marathon. Dit is rond de 10 kilometer per uur. Waarbij de eindtijd rond de 2 uur en 6 minuten uit komt. Veel hardloopschema’s zijn daarom ook gebaseerd om de magische grens van de halve marathon onder de 2 uur te kunnen finishen.

De gemiddelde tijd van een halve marathon voor snelle hardlopers

De gemiddelde snelheid van een snelle hardloper ligt uiteraard veel hoger. Waarbij de tijd niet rond de 2 uur uit komt, maar een halvering daarvan. Voor de snelle en professionele hardlopers ligt de eindtijd van de halve marathon rond het uur. Het wereldrecord op de halve marathon is 57 minuten en 31 secondes gelopen door Jacob Kiplimo.

Als beginner gaat het vooral om de halve marathon te finishen

Ben jij van plan om je eerste halve marathon te lopen? Focus je dan niet teveel op een tijd. Je doet er verstandig aan om alle aandacht te houden op het finishen van deze afstand. Daarom is elke tijd goed. Na het behalen van de finish en de opgedane ervaring kan je kijken hoe je de volgende keer je tijd kan verbeteren.

Wat is jouw persoonlijk record op deze afstand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *