Hardloopblessures

Welke factoren spelen een rol bij hardloopblessures?

Welke factoren spelen een rol bij een hardloopblessure

Het stomste van het hardlopen zijn zonder twijfel de blessures. Sommige hardloopblessures kunnen ervoor zorgen dat je maandenlang moet toekijken hoe iedereen zijn doelen behaalt, terwijl jij op de bank zit om te herstellen. Het is daarom belangrijk dat je de kans op hardloopblessures zo klein mogelijk maakt. Dat begint bij de kennis over welke factoren een rol spelen bij hardloopblessures.

Te snel en te veel willen

Een van de grootste factoren waardoor beginnende hardlopers een hardloopblessure krijgen, is dat ze in het begin te veel willen. Conditioneel gaat het meestal wel redelijk en dus denk je dat je al gauw wat extra kilometers kan lopen. Doe dit echter niet!

Waarschijnlijk zal je de eerste keer niet gelijk een hardloopblessure oplopen, maar als je dit bij elke training vol blijft houden, wordt je lichaam vroeg of later overbelast en dit resulteert zich in een hardloopblessure. Bouw daarom het hardlopen langzaam uit en laat je lichaam rustig wennen aan de belasting. Zo voorkom je narigheden en houd je het plezier in hardlopen.

Persoonlijke factoren spelen een rol bij hardloopblessure

Helaas is niet iedereen gemaakt om hard te lopen. Sommige zwakke plekken in het lichaam, zoals knieën, heupen of voeten, kunnen lelijke hardloopblessures veroorzaken. Uiteraard betekent dat niet gelijk het einde van je hardloopcarrière, maar ga er wel voorzichtig mee om.

Ga eventueel naar een sportfysioloog en laat je informeren wat je zou kunnen doen om toch te gaan hardlopen.

Verkeerde loophouding en -techniek

Hardlopen lijkt niet zo heel moeilijk. Iedereen kan zijn schoenen aantrekken en een rondje hardlopen. Maar een goede loophouding is toch nog best lastig. Het afleren van een verkeerde loophouding is echter nog moeilijker.

Als je blijft doorlopen met een verkeerde loophouding, is de kans op een hardloopblessure groot. Bepaalde plekken in je lichaam krijgt het extra te verduren, waardoor deze overbelast raken. Dit kan zich uiten in verschillende blessures in je benen of heupen.

Niet de juiste hardloopschoenen

Verkeerde hardloopschoenen spelen ook een rol bij hardloopblessures. Laat daarom altijd bij je eerste paar hardloopschoenen je voeten opmeten. Zo weet je ook gelijk voor je toekomstige paren welk soort schoen je nodig hebt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld iets met je voet naar binnen of naar buiten loopt. Er zijn speciale schoenen die dit opvangen waarom je blessures voorkomt.

Met verkeerde hardloopschoenen, ga je verkeerd lopen. Zoek daarom een paar uit die bij jouw voeten passen.

Geen aandacht voor krachttraining

Een belangrijk onderdeel van hardlopen is krachttraining. Vooral als je meerdere malen per week wilt trainen. Er zijn namelijk een aantal zwakke punten in je lichaam. Als je hier niks aan doet, kan op deze plekken een hardloopblessure ontwikkelen. Door juist deze plekken aan te pakken met krachttraining sterk je deze zwakke punten aan en is de kans op hardloopblessure een stuk kleiner.

Heb jij weleens last gehad van een hardloopblessure en welke factoren speelden bij jouw een rol dat deze blessures ontstonden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *