Krachttraining

Planken is een ideale oefening voor hardlopers

Planken voor hardlopers

Krachttraining is naast de hardlooptrainingen een belangrijk onderdeel om een betere en snellere hardloper te worden. Je zorgt er niet alleen voor dat je spieren sterker worden, maar je verkleint ook gelijk de kans op hardloopblessures. Je buik- en beenspieren zijn de gedeeltes waar je op moet focussen met krachttraining. Daarom is planken een ideale oefeningen voor iedereen die aan het hardlopen is. Hieronder lees je waarom.

Met planken versterk je niet alleen je buikspieren

Uiteraard worden je buikspieren flink aan het werk gezet tijdens planken, maar dit zijn niet de enige spieren. Naast je buikspieren train je ook gelijk je schouders, rugspieren en bilspieren. Allemaal spieren die je ook gebruikt met hardlopen.

Met planken verbeter je jouw loophouding tijdens hardlopen

Het is belangrijk dat je rechtop loopt met hardlopen. Veel hardlopers buigen te ver naar voren en hierdoor krijgt de onderrug flink wat te verduren. Door je buik- en rugspieren te versterken ga je automatisch beter rechtop lopen. Met planken verbeter je dus ook gelijk je loophouding!

Verklein de kans op hardloopblessures

Krachttraining in het algemeen verkleint de kans op hardloopblessures. Je traint namelijk de zwakke plekken in je lichaam. Deze zwakkere plekken zijn een bron van hardloopblessures en raken snel overbelast. Door deze te trainen kunnen ze meer hebben tijdens het hardlopen en is de kans op overbelasting kleiner. Daarnaast verbeter je ook gelijk je loophouding, waardoor de kans op hardloopblessures nog verder afneemt.

Planken kost veel minder tijd dan hardlopen

Sommige hardlopers lopen uren om sneller of langere afstanden te kunnen lopen. Om alleen met hardlopen progressie te boeken moet er heel veel tijd geïnvesteerd worden in het hardlopen. Krachttraining en waaronder planken boek je veel sneller verbetering dan alleen maar hard te lopen. Met elke dag een paar minuten planken wordt je een snellere hardloper, is dat niet wat iedereen wilt?

Plankoefeningen uitdagender maken?

Altijd dezelfde houding tijdens je plankoefeningen? Dat is helemaal niet nodig. Door verschillende houdingen aan te nemen train je ook andere spiergroepen. Het is daarom goed om te variëren met verschillende standen. Je kan ook een push-up board gebruiken voor je plankoefeningen. Dit board geeft via kleurmarkeringen aan welke spiergroep je traint. Ideaal om meer variatie in het planken te krijgen!

Doe jij ook aan krachttraining? Welke oefeningen doe jij om te zorgen dat je blessurevrij blijft?

2 gedachten over “Planken is een ideale oefening voor hardlopers

 1. Ik zit op bootcamp les om daar krachtoefeningen te doen. Heb een heel fijne sportschool gevonden die buiten bootcamp lessen geeft in Zoetermeer. Met een trainer die me ook goed weet te corrigeren. Laatste oefening die ik daar heb geleerd: met één been uitvalspas naar voren maken, achterste been is licht gebogen naar achteren. Dan 50 sec. sprongetjes maken waarbij je met het achterste been heel laag zakt, bijna de grond raakt. Heel goed voor de bovenbeenspieren!

  1. Hi Ineke,

   De oefeningen die je bedoelt zijn lunges? Die doe ik inderdaad regelmatig voor mijn bovenbeenspieren. De sprongetjes wil ik ook gaan doen in combinatie met een trap.

   Groet,
   Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *