Trainingslopen

Verbeter je hardloopprestaties met cadans drills

Cadans drills oefeningen om je pasfrequentie te verbeteren

Cadans, ook wel bekend als pasfrequentie, is een van de meest belangrijke aspecten van efficiënt hardlopen. Het verwijst naar het aantal stappen dat je per minuut neemt tijdens het hardlopen. Een hogere cadans kan leiden tot betere hardloopprestaties, minder blessures en meer hardloopcomfort. Wil jij je pasfrequentie verbeteren, dan zijn cadans drills bij uitstek de beste oefening.

Wat is cadans?

Cadans verwijst naar het aantal stappen dat je per minuut neemt tijdens het hardlopen. Een hogere cadans impliceert doorgaans kortere passen, maar met een grotere pasfrequentie. Hardlopen met een optimale cadans kan verschillende voordelen opleveren, waaronder:

  • Vermindering van de impact op gewrichten en spieren.
  • Verbetering van de loopefficiëntie.
  • Vermindering van de kans op hardloopblessures, met name aan de knieën en het onderlichaam.
  • Betere aanpassing aan verschillende snelheden en terreinen tijdens het hardlopen.

De cadans drills oefeningen

Cadans drills zijn oefeningen die zijn ontworpen om je te helpen je pasfrequentie te verhogen en een efficiëntere hardlooptechniek te ontwikkelen. Enkele populaire cadans drills oefeningen zijn onder meer:

  1. Metronoomtraining: Gebruik een metronoom-app of een hardloophorloge om een specifiek aantal stappen per minuut te volgen. Probeer je pasfrequentie aan te passen aan het ritme van de metronoom.
  2. Hill repeats: Ren herhaaldelijk heuvelop met een hogere pasfrequentie om kracht en snelheid te ontwikkelen, terwijl je je cadans behoudt.
  3. Korte sprints: Voer korte sprints uit waarbij je je concentreert op het verhogen van je pasfrequentie terwijl je toch krachtig blijft rennen.
  4. Tempowisselingen: Wissel af tussen langere stukken met een lagere cadans en kortere stukken met een hogere cadans om je lichaam te laten wennen aan verschillende ritmes en snelheden.

Toevoegen van cadans drills in je trainingsschema

Het is belangrijk om cadans drills geleidelijk aan in je trainingsschema toe te voegen. Begin met korte sessies en bouw langzaam de duur en intensiteit op naarmate je comfortabeler wordt met het verhogen van je pasfrequentie. Je lichaam moet de tijd te krijgen om te kunnen wennen aan de verschillende pasfrequenties. Zorg daarnaast ook voor dat je ook voldoende rust neemt tussen de drills om overbelasting te voorkomen.

Cadans drills helpen je om een betere hardloper te worden

Cadans drills kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan je hardlooproutine, ongeacht je niveau of hardloopdoelen. Door regelmatig te oefenen en je cadans te verbeteren, kun je de efficiëntie van je hardlooptechniek vergroten, hardloopblessures voorkomen en je hardloopprestaties verbeteren. Neem de tijd om verschillende cadans drills te oefenen en ontdek welke het beste werken voor jouw lichaam en loopstijl.

Voer jij deze oefeningen ook weleens uit? Ik ben benieuwd welke oefening jij loopt om je pasfrequentie te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *