Hardlopen

Waarom word ik slechter in hardlopen?

Waarom word ik slechter in hardlopen?

Met hardlopen trainen we vooral om elke keer beter en sneller te worden. We stellen onszelf doelen om weer een persoonlijk record te lopen op een bepaalde afstand, of om nog verder te kunnen rennen. We trainen maanden om dit specifiek doel te behalen en laten er veel voor staan. Toch merk je dat je door al het trainen steeds verder van je doel komt te staan. Waarom word ik slechter in hardlopen is een veelgestelde vraag van hardlopers die hard trainen voor een speciaal doel.

Je traint veel, maar je wordt toch slechter in hardlopen

Teveel trainen is zeker een ding. Wanneer je jouw lichaam geen tijd gunt om zichzelf te herstellen raak je overtraind. Door te blijven hardlopen, terwijl je lichaam nog aan het herstellen is, beschadig je meer dan je lief is. Je wordt door teveel trainen dus geen betere hardloper, maar juist slechter in hardlopen.

Gun je lichaam de tijd om te herstellen. Je haalt namelijk het meeste uit de training wanneer je lichaam volledig hersteld is. Daarnaast is de kans op hardloopblessures groot met een overbelast lichaam.

Of je traint toch te weinig

Te veel trainen is te slecht, maar te weinig ook. Als je te weinig traint, raakt je lichaam gewend aan de belasting. Het krijgt geen prikkel meer voor spiergroei. Je blijft hierdoor op hetzelfde niveau lopen, of erger nog, je wordt slechter in hardlopen. Je moet daarom je lichaam blijven prikkelen om sneller en beter te worden.

Dit doe je bijvoorbeeld hardlooptrainingen in een hoger tempo te lopen of de afstand te vergroten. Loop daarnaast eens een andere hardlooptraining dan je gewend bent, zoals bijvoorbeeld een heuvel- of intervaltraining. Tijdens deze trainingsvormen loop je op hogere intensiviteit en krijgt je lichaam die prikkel om te groeien.

Houd je aan een hardloopschema

Soms heb je geen idee waar je moet beginnen met hardlopen. Ik heb 2 jaar lang rond de 10 kilometer in het uur gelopen. Er zat geen enkele verbetering in en kwam maar niet onder het uur. Ik ben me daarna gaan houden aan een hardloopschema en opeens ging ik sneller en beter hardlopen. De minuten vlogen van mijn persoonlijk record op de 10 kilometer vanaf.

Wat ik ermee wil zeggen is dat een hardloopschema je een goed houvast biedt om niet te veel of te weinig te trainen. Daarnaast bieden ze voldoende afwisseling om een sneller en betere hardloper te worden.

Heb jij weleens last van dat je slechter gaat hardlopen, terwijl je wel blijft trainen voor een doel?

2 gedachten over “Waarom word ik slechter in hardlopen?

  1. Ja, ik trainde tot een half jaar geleden bij een loopgroep, waar ik op een gegeven moment te veel in mijn comfort zone bleef. ik was daar één van de snellere lopers, maar steeds vaker besloot ik om “achterin” mee te lopen, omdat mijn spieren gevoelig waren, of ik moe was, of geen zin had om me teveel in te spannen etc. Eind vorig jaar ben ik overgegaan naar een andere club, een club van heel snelle lopers (om lid te kunnen worden moet je 10 km binnen 50 min. kunnen lopen) en daar loop ik samen met 2 anderen helemaal achteraan en moet ik bij elke training vól aan de bak. Ik verwacht nu snellere tijden te gaan lopen!

    1. Hi Ineke, fijn dat het bij de nieuwe loopgroep een stuk beter gaat! Jezelf inderdaad blijven uitdagen is belangrijk. Ik heb twee jaar op hetzelfde tempo gelopen, omdat ik mijzelf niet uitdaagde. Dat is nu gelukkig wel anders :)!

      Groet,
      Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *