Trailrunnen

Omrekenen van mijl naar kilometers (km)

omrekenen van mijl naar kilometers

Zodra je je iets meer verdiept in het trailrunnen, merk je al gauw dat de meeste afstanden in mijl worden weergegeven. Dit is niet zo gek aangezien deze sport in de Verenigde Staten het grootst is. Daar wordt namelijk mijl gebruikt om een afstand aan te geven in plaats onze meters. Hoe weet je dan precies hoe ver de afstand is? Door het omrekenen van mijl naar kilometers (km) weet je exact wat de afstand is. Onderaan de pagina kan je met een handige rekenmachine dit eenvoudig omrekenen.

Wat is een mijl?

Volgens WikiPedia is een mijl een lengtemaat die in eerste instantie veel werd gebruikt, maar daarna ook snel weer los werd gelaten. Alleen in de VS, UK en andere Angelsaksische landen wordt hij nog gebruikt.

Een mijl is qua afstand 1.609344 kilometer. Zie je een afstand in mijlen, dan hoef je het eigenlijk alleen maar dat te vermenigvuldigen met 1,6 om ongeveer het aantal kilometers te weten. De onderstaande rekenmachine maakt het omrekenen van mijl naar kilometers nog makkelijker.

Verschillende soorten mijlen

Zoals hierboven al vermeld is de mijl die nog gebruikt wordt de Angelsaksische versie. Wist je dat er vroegen veel meer landen de mijlen gebruikte? Zelfs Nederland gebruikte de Hollandse mijl en Frankrijk had ook zijn eigen versie. Sinds de invoering van het metrieke stelsel gebruiken wij meters en kilometers in plaats van mijlen.

Eenvoudig omrekenen van mijl naar kilometers (km)

Met deze handige rekenmachine kan je eenvoudig omrekenen hoeveel kilometers jouw aantal mijlen zijn:

Aantal handige cijfers in mijl

Over het algemeen hebben veel wedstrijden dezelfde afstanden. Wij kennen bijvoorbeeld de 5 en 10 kilometer run en de halve en hele marathon. Zo is het bij mijlen ook. Als je de volgende cijfers ziet, dan weet je direct om welke afstand het gaat:

  • 13,1 mijl is een halve marathon
  • 26,2 mijl is een hele marathon
  • 50 mijl is ongeveer 80 kilometer
  • 100 mijl is ongeveer 160 kilometer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.