Wedstrijdverslag

Marathon van Rotterdam 2019 – wat een geweldig feest in extreme hitte!

marathon van rotterdam 2019 start

De marathon van Rotterdam 2019 zit er op! Ik heb nog nooit zoveel getraind voor één wedstrijd en had daarom ook een strak einddoel gezet van 4 uur en 30 minuten. In de week naar de marathon toe kreeg ik helaas last van verkoudheid, maar ik besloot dat mijn einddoel toch bleef staan. De spanning nam per dag toe, totdat het moment eindelijk daar was. Ik mocht gaan rennen! Ik vertel je graag hoe ik deze magische race heb beleefd en (spoiler!) welke eindtijd ik heb neergezet.

De aanloop naar de marathon van Rotterdam 2019 – Recap!

De week voorafgaand aan de marathon heb ik een dagboek bij gehouden over wat mij de laatste dagen voor de marathon bezighield. Ik had een perfecte voorbereiding, op 2 dingen na. Twee tot drie weken van tevoren kreeg ik last van mijn scheenbenen en was bang dat ik door al het trainen shin splints had opgelopen. Een paar dagen geleden kreeg ik daar een verkoudheidje bij. Allebei geen zaken waar je sneller van rent.

Zondag 7 april: de eerste zomerse dag van 2019

Er lijkt een soort van zomerse vloek te rusten op de marathon van Rotterdam. De weerverwachtingen voor deze editie laten hetzelfde zien als vorig jaar: volle zon met temperaturen die kunnen oplopen tot 22 graden. Ik besluit om mijn einddoel niet te wijzigen, ondanks dat ik echt wel weet dat de hitte het een stuk lastiger maakt om hard te rennen.

De hele week was ik nerveus, maar nu het zover is, heb ik nergens meer last van. Ik ben er klaar voor!

0 – 10 kilometer

De start is altijd magisch bij de Marathon van Rotterdam en zo ook nu weer. Als de starttune wordt ingezet, staat het kippenvel 3 hoog. De eerste kilometers verlopen eigenlijk prima. Door de drukte kan ik niet mijn eigen snelheid lopen en daardoor ligt het tempo boven de 7 minuten per kilometer. Als ik mijn doel wil halen moet het gas er flink op. Met veel zigzaggen kom ik wel aardig vooruit. Ik begin achter de man met de 5 uur vlag als eindtijd en kom zodoende al gauw uit bij de 4 uur en 30 minuten vlaggetjes.

10 – 21,1 kilometer

Bij het 13 kilometer punt staan vrienden mij aan te moedigen. Met deze wetenschap in gedachten, ren ik snel door naar dat punt. Door het vele publiek dat rond Slinge staat, verlopen deze kilometers snel en ik zwaai uitbundig naar alle bekenden. Dit gaat goed!

Voordat ik het weet, sta ik al bij mijn moeder die op de helft wacht met extra sportdrank. Ik loop net iets boven mijn gewenste tijd, maar de halve marathon heb ik alsnog in 2 uur 2 minuten afgelegd.

Support van familie tijdens marathon van rotterdam 2019

21,1 – 32 kilometer

Na de stop bij mijn moeder krijg ik het zwaar. Ik heb de warmte onderschat en daar betaal daar nu de prijs voor. Mijn benen voelen zwaar aan en merk dat ik niet meer kan herstellen, ook al heb ik mijn tempo flink teruggeschroefd. Ik probeer het tempo rond de 6.30 minuten te houden in plaats van de gewenste 5.40. Zo kan ik nog steeds de 4 uur en 30 minuten halen. Mijn familie is ook uitgerukt om mij aan te moedigen. Mijn zus, zwager en kinderen staan op het 25 kilometer punt en mijn broer vind ik 5 kilometer verder.

Zo kan ik mijn gedachten steeds weer verleggen en de pijn aardig negeren. Tijdens dit deel loop ik dwars het centrum van Rotterdam. Hier staan zoveel enthousiaste mensen dat ik ook niet durf te wandelen.

32 – 38 kilometer

Het beruchte Kralingse Bos is tussen de 32 en 38 kilometer punt. Hij boezemt angst in omdat de meeste lopers de man met de hamer hier tegenkomen. Aangezien ik die eikel allang heb gezien, verloopt dit stuk eigenlijk wel prima. Alles doet toch al zeer, ik moet het met deze benen doen tot aan de 42,2 kilometer.

Uiteindelijk hak ik hier wel de knoop door en leg ik me erbij neer dat ik mijn doel van 4 en half uur niet haal. Ik ben al te veel tijd verloren en maak dat zeker niet meer goed op het laatste stuk. Als verrassing staan er in het Kralingse Bos vrienden mij aan te moedigen en dat geeft mij weer kracht om verder te blijven rennen.

38 – 42,2 kilometer

Op het laatste stuk staat bizar veel publiek en dat geeft me vleugels. Dit is iets ontzettend moois dat ik me ook nog van vorig jaar kan herinneren. Ik ben blij dat ik dit punt heb bereikt en door al dat geschreeuw geniet ik extra. Ik voer het tempo nog iets op, maar helaas is dat niet meer voldoende om mijn doel te halen.

Op de Coolsingel staan mijn vrouw en schoonmoeder om mij nog het laatste stukje vooruit te schreeuwen en dit stuk is echt geweldig. Ik kann eigenlijk niet meer hardlopen, maar je laat het wel uit je hoofd om hier te wandelen. Uiteindelijk haal ik de eindstreep op 4 uur en 44 minuten en dat is bijna een half uur sneller dan vorig jaar.

Ook al heb ik mijn doel niet gehaald tijdens de marathon van Rotterdam 2019, ik ben zeker trots met deze eindtijd!

2 gedachten over “Marathon van Rotterdam 2019 – wat een geweldig feest in extreme hitte!

  1. Goed gelopen hoor! Het was inderdaad weer een zeer warme editie! Ik zie dat jij ook 42,6 kilometer heb gelopen! Bij meerdere mensen zag ik dat de afstand langer was. Mijn gps gaf ook 42,6 km aan. Dan heb ik in het begin ook veel moeten slalommen! Volgend jaar weer van de partij? Dan is het de 40e editie! Nu nog lekker nagenieten van deze! Groeten van Carina

    1. Dankjewel! Mijn doel was 4:30, maar dat helaas niet gehaald. Volgend jaar hoop ik zeker weer van de partij te zijn en hopelijk kan ik dan weer een flinke stap qua eindtijd maken. Hoe is jouw marathon gegaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *