Trailrunnen

Let op teken na je trailrun: Controleer je altijd na je run!

Let op teken na je trailrun

Trailrunning is een avontuurlijke manier om van de natuur te genieten en je conditie te verbeteren. Echter, tijdens je trailrun door bossen, bergen en graslanden, loop je ook het risico om in contact te komen met teken, kleine spinachtige parasieten die bekend staan om het overbrengen van ziekten zoals de ziekte van Lyme. Met deze tips kan je tekenbeten voorkomen en weet je hoe je snel moet handelen als je toch gebeten bent na je trailrun.

1. Ken de risicozones

Teken zijn vooral actief in bosrijke gebieden, hoog gras en struikgewas. Wees je bewust van deze risicozones tijdens je trailruns. Als je tijdens je trailrun door hoog gras bijvoorbeeld moet, doe je er verstandig aan om na je trailrun jezelf te controleren op teken.

2. Draag beschermende kleding

Draag tijdens je trailruns hardloopkleding die je huid bedekt, zoals lange mouwen, hardlooplegging of compressiesokken. Hoe minder je huid bloot stelt aan deze beestjes, des te minder je de kans hebt dat teken direct op je huid komen.

3. Gebruik insectenwerende middelen

Breng een insectenwerend middel, zoals Deet, aan op blootgestelde delen van je lichaam, zoals je enkels, armen en nek. Kies een product dat specifiek is ontworpen om teken af te weren en volg de instructies op de verpakking.

4. Controleer direct naar teken na je trailrun

Na je trailrun is het belangrijk om jezelf grondig te controleren op tekenbeten. Controleer alle delen van je lichaam, inclusief je hoofdhuid, achter je oren, in je oksels, rond je middel en tussen je benen.

5. Verwijder teken correct na je trailrun

Als je een teek op je huid vindt, verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een pincet of een speciale tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en trek deze voorzichtig recht uit, zonder te draaien of te knijpen.

6. Let op symptomen van ziekten die veroorzaakt worden door teken

Houd na een tekenbeet je gezondheid nauwlettend in de gaten. Let op symptomen zoals een rode ringvormige uitslag rond de beet, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en gewrichtspijn, die kunnen wijzen op ziekten zoals de ziekte van Lyme.

7. Ga direct naar de huisarts

Als je na een tekenbeet symptomen van ziekten opmerkt, bel dan direct je huisarts. Door er snel bij te zijn en directe behandeling zijn belangrijk voor een snel herstel en het voorkomen van ernstige complicaties.

8. Wees voorbereid op teken tijdens je trailrun

Neem altijd een tekenverwijderaar en een EHBO-kit mee tijdens je trailruns, zodat je snel kunt handelen in geval van een tekenbeet of andere noodsituaties.

Trailrunning biedt een mooie manier om de natuur te verkennen en je fysieke grenzen te verleggen, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de eventuele gevaren, zoals tekenbeten. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een snelle reactie bij tekenbeten, kun je genieten van je trailruns terwijl je jezelf beschermt tegen de risico's van tekenoverdraagbare ziekten.

Ben jij weleens door een teek gebeten tijdens je trailrun?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *