Ultraloop

Hoe kan je inschrijven en kwalificeren voor de Ultra Tour Mont Blanc (UTMB)?

Inschrijven en kwalificeren voor de UTMB

Dromen zijn er om waar te maken. Zo droom ik regelmatig over een deelname aan de UTMB. Misschien niet direct het volledige rondje van 176 kilometer om de Mont Blanc, maar wel over de kleinere zusjes van de UTMB (OCC of CCC). Het deelnemen aan een van deze races is niet een kwestie van even inschrijven. Hoe kan je kwalificeren en inschrijven voor de Ultra Tour Mont Blanc (UTMB)?

Het kwalificatieproces is volledig op de schop gegaan

Sinds dit jaar is het kwalificatieproces van de UTMB veranderd. Waarbij je vroeger punten moest behalen bij andere ultra marathons. Tegenwoordig moet je nog steeds punten behalen, zogenaamde ‘Running Stones’. Elke ‘Running Stone’ is een stem met jouw naam er op in de loterij. Hoe meer stemmen je hebt, hoe groter de kans is dat je mee mag doen. Is jouw naam niet getrokken? Dan behoudt je de ‘Running Stones’ voor volgend jaar.

Verdien Running Stones bij de UTMB World Series

Waar je vroeger nog bij veel verschillende ultra runs punten kon verdienen, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Je ontvangt alleen nog maar een Running Stone als je een trail van de UTMB World Series uitloopt. Hoeveel Running Stones je per race verdient hangt af van de afstand en moeilijkheidsgraad. Momenteel zijn er 25 evenementen opgenomen in de UTMB World Series:

  • Noord Amerika: Canyons Endurance Runs, Western States® 100-Mile Endurance Run, Puerto Vallarta en de Speedgoat Mountain Races
  • Azië: Doi Inthanon, Translantau en de Panda Trail
  • Europa: Ultra-Trail Snowdonia, Kullamannen, Transvulcania, Trail du Saint-Jacques, Nice Côte d'Azur, Restonica Trail, Val d'Aran, Trail 100 Andorra, UTMB® Mont-Blanc, Trail Verbier Saint-Bernard, Wildstrubel, Eiger Ultra Trail, Lavaredo Ultra Trail®, Istria 100, Julian Alps Trail Run en de mozart 100™
  • Australië: Tarawera™ Ultramarathon, Ultra-Trail Kosciuszko en de Ultra Trail Australia

Meer over de evenementen kan je op de officiële website van de UTMB vinden.

Running Stones tabel

Wil je weten hoeveel je verdiend per gelopen UTMB World Series Race? In de onderstaande tabel kan je zien hoeveel Running Stones een race opgeleverd:

20K50K100K100M
UTMB Events1234
UTMB Majors2468

Een UTMB Index is nodig om te kunnen inschrijven voor de UTMB

Naast de Running Stones heb je ook een valide UTMB Index nodig. Met deze Index laat je de organisatie zien dat jij in staat bent om de de afstand te kunnen overbruggen. Door het verdienen van Running Stones heb je zo goed als een valide UTMB index. Door je in te schrijven voor de volgende UTMB races moet je eerder de volgende afstand hebben gelopen in de UTMB World Series:

  • OCC: een valide UTMB Index in de 20K, 50K, 100K of 100M categorie.
  • CCC: een valide UTMB Index in de 50K, 100K of 100M categorie.
  • UTMB: een valide UTMB Index in de 100K of 100M categorie.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er flink wat stappen en een dosis geluk om te kunnen deelnemen aan de UTMB. Misschien wordt ooit deze droom werkelijkheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *