Ultraloop

De 4 extreemste ultramarathons op een rij

De extreemste ultramarathons

Dit jaar ga ik mijn allereerste ultramarathon lopen. Ik begin ‘gewoon' bij de 50 kilometer en liefst zo vlak mogelijk. Dat is voor mij al een enorme uitdaging op sportief gebied. Voor sommige mensen is dit echter een peulenschil en zij zoeken nog extremere ultramarathons. Gelukkig zijn er genoeg bizarre ultralopen waar je aan kan deelnemen. En geloof me de ene extreme ultramarathon is nog gekker dan de ander.

Badwater 135 - Extreme ultramarathon door Death Valley

4. Badwater 135

Tijdens onze vakantie naar de Zuid-West kust van Amerika zijn wij door Death Valley in Californië gereden. Bij enkele bezienswaardigheden zijn we uit de auto gestapt. De hitte in Death Valley was zo intens dat zelfs lopen vermoeiend was. Sommige mensen laten zich hier niet door tegenhouden en schrijven zich in voor de Badwater 135. De deelnemers moeten tijdens deze ultraloop 215 kilometer afleggen door Death Valley. In dit gebied kan de temperatuur oplopen tot 50 graden Celsius en hierdoor kunnen zelfs je zolen aan het asfalt vast smelten.

Spartathon is de meest klassieke en extreemste ultramarathon

3. Spartathlon

In 1982 probeerde een groep Engelse atleten of het mogelijk was binnen 36 uur de afstand van Athena naar Sparta af te leggen. Volgens de legende liep de boodschapper Phidippides 490 jaar voor Christus deze route ook. Zo is de Spartathlon geboren en het is één van de klassieke ultralopen. Om mee te mogen doen aan deze run moet de atleet in de afgelopen 2,5 jaar minimaal 100 kilometer binnen de 10 uur hebben afgelegd. 

2. Marathon des Sables

Deze ultramarathon kan je vertalen als de ‘Marathon van het zand'. De ultraloop duurt geen 1 of 2, maar 6 hele dagen, waarbij de deelnemers meer dan 250 kilometer in de woestijn van Zuid-Marokko overbruggen. De langste etappe is meer dan 80 kilometer en de andere zijn ongeveer tussen de 20 en 40 kilometer.

De 250 kilometer door het zand is niet de enige uitdaging voor de deelnemers. Bij de Marathon des Sables moet de renners ook hun eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak en overige noodzakelijke dingen dragen. Al deze spullen moeten ze met 40 graden door de Sahara heen sjouwen.

The Barkley marathon de extreemste ultramarathon

1. The Barkley Marathon

Rond deze ultramarathon hangt een heel mysterie. Eigenlijk weet niemand hoe je voor deze ultramarathon in te schrijven. Ben je één van de gelukkige die mee mag doen met de Barkley Marathon, dan mag je je 60 uur uitsloven. 

Om de Barkley Marathon uit te lopen, moet je 5 rondjes van ongeveer een marathon lopen. Tijdens deze 5 rondjes leg je ook twee keer de Mount Everest af qua hoogteverschil. Het parcours wordt niet uitgezet met linten, maar via boeken. Tijdens een volledig rondje moet je een bladzijde van alle boeken hebben, voordat je mag beginnen aan de volgende rondje. 

Zoals je misschien begrijpt zijn, er maar weinig mensen die de volledige Barkley Marathon hebben uitgelopen. Tijdens dit jaarlijks evenement zijn er genoeg edities dat er geen enkele deelnemer de finishlijn halen. Wil je meer weten over deze bizarre ultramarathon, dan is op Netflix een documentaire te vinden over The Barkley Marathon. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *