Voeding

Beoefen je veel duursport? Wat moet je eten en drinken

Wat te eten en drinken na het beoefenen van duursport?

We doen er alles aan om een betere en snellere hardloper te worden. Om dat doel te bereiken trekken we meerdere keren per week de hardloopschoenen aan om te gaan trainen. Het draait niet alleen om de training om vooruitgang te boeken, ook je voeding is een belangrijk onderdeel om jezelf te verbeteren. Wat moet je eigen eten en drinken als je veel duursport beoefend?

Voeding zorgt dat je optimaal kan presteren

Als duursporter heb je naast eiwitten en vetten ook voldoende koolhydraten nodig. Met hardlopen wordt de energie in je spieren gebruikt om te kunnen blijven rennen. Als je lang genoeg hardloopt (45 tot 90 minuten) raakt deze voorraad op. Door het eten van koolhydraten vul je de voorraad van glycogeen weer aan in je spieren. Door de glycogeenvoorraad op peil te houden kan je langer blijven hardlopen en daardoor beter presteren tijdens je hardlooptraining. Raakt de energie op in je spieren, dan kom je de ‘man met de hamer’ tegen. Waardoor je prestaties in een rap tempo naar beneden gaan.

Niet eten of drinken na een duursport vermindert het herstel

Veel beginnende hardlopers zijn begonnen aan deze mooie sport omdat ze graag willen afvallen. Dat is zeker niet zonder reden, omdat je met hardlopen veel calorieën verbrandt. De fout die vaak gemaakt wordt is dat er na een hardlooptraining niet gegeten wordt. Dit heeft juist een averechts effect. Na een hardlooptraining heeft je lichaam energie nodig om te herstellen. Heb je alle energie verbruikt tijdens je hardlooptraining en je eet niks, dan blijft er weinig energie over om goed te kunnen herstellen na het hardlopen.

Wat moet je eten na een duurtraining?

Veel sporters zweren bij het feit dat je veel eiwitten moet nemen na een duurtraining. Bij veel sporten is dit ook het geval. Vooral in de fitness- en crossfitwereld worden veel eiwitten genuttigd. Ben jij een echte duursporter, dan kan je beter de focus leggen op het eten van een koolhydraatrijke maaltijd na het hardlopen. Door lange afstanden hardlopen, raakt de energie in je lichaam op en het heeft daarom meer behoefte aan koolhydraten. Het beste is om deze maaltijd een uur na de training te nemen. Lukt dat niet? Neem dan wel alvast een energiereep om het nodige energie aan te vullen.

Wat kan je het beste drinken als duursporter?

Met duursporten verlies je veel vocht, dit loopt op tot ongeveer een liter per uur. Je prestaties nemen al af wanneer je meer dan 2% aan lichaamsgewicht qua vocht bent verloren. Probeer daarom tijdens en na het hardlopen je vochtgehalte op peil te houden. Dit kan je doen door simpelweg water te drinken, maar het kan ook helpen om voor een sportdrank te kiezen. In een sportdrank zit naast vocht ook mineralen en koolhydraten. Kies voor een hypertone sportdrank na een duurtraining. Deze sportdrank bevat 8-15 gram koolhydraten per 100 gram. Met deze sportdrank vul je niet alleen je vocht, maar ook direct je koolhydraten mee aan.

Doe jij veel aan duursport? Wat eet en drink jij het liefst na een training?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *