Beginners

15 tips beginnen met hardlopen. Zo heb je een vliegende start!

14 tips beginnen met hardlopen

Je heb je hardloopschoenen aangetrokken en wil beginnen met je eerste hardlooprondje. De eerste stap is gemaakt! Meeste beginners stoppen er al na enkele dagen of weken mee, omdat hardlopen toch niet is wat ze er van dachten. Waarop moet je letten als je wilt beginnen met hardlopen? Met deze 15 tips beginnen met hardlopen om plezier in hardlopen te blijven hebben.

Basale informatie over beginnen met hardlopen

Verder in dit artikel vind je allerlei hardlooptips om te beginnen met hardlopen. Met deze tips weet ik zeker dat jij een vliegende start maakt met je hardloopcarrière. Voordat we beginnen met 15 tips beginnen met hardlopen, wil ik je eerst wat basale informatie geven over waar je moet opletten als je net begint.

Er zijn een aantal zaken die extra aandacht nodig hebben zodra je begint:

Banner voor de hardloopschema's
 • De essentials: Zoek de perfecte hardloopschoen en fijn zittende hardloopkleding
 • Planning: Zoek een hardloopschema die bij jou past en probeer op vaste tijden hard te lopen
 • Waar: Bedenk waar je wilt hardlopen, dit kan in de buurt zijn of in de sportschool.
YouTube video met beginnen met hardlopen tips

1. De eerste beginnen met hardlopen tip: Maak van hardlopen een gewoonte

Sommige dagen heb je meer zin dan andere dagen, maar als je juist een aantal dagen overslaat is het lastig om weer je hardloopschoenen aan te trekken. Als je geen zin heb maar toch een paar minuten gaat hardlopen, dan wordt het meer een gewoonte en zal je de volgende keren weer met frisse moet aan je hardlooprondje kunnen beginnen.

2. Een goede hardloopschoen is het halve werk

Het eerste dat je nodig hebt zodra je wil beginnen met hardlopen, is een goede hardloopschoen. Een solide exemplaar zorgt ervoor dat je prettig loopt en dat je daarnaast ook langer blessurevrij blijft. En dat is vooral belangrijk. Als beginnende hardloper is je lichaam namelijk nog niet in staat om goed om te gaan met alle belasting. De voornaamste reden dat beginnende hardlopers stoppen met rennen, is het oplopen van hardloopblessures. Daarom is het belangrijk om verstandig hard te lopen, zodat je blessurevrij blijft.

Een goede manier om de juiste hardloopschoen te vinden is naar een speciaalzaak te gaan en je daar te laten informeren. De meeste speciaalzaken hebben diverse meetmethodes om de juiste schoen voor je te vinden.

3. Hardlopen met een app op je mobiele telefoon

Je heb geen duur sporthorloge nodig om je run achteraf te bekijken. Er zijn heel wat apps voor je mobiele telefoon op de markt, zoals Strava, Nike+ en RunKeeper, die een goed beeld geven hoe goed je bezig ben geweest. Deze hardlooptip geeft juist achteraf weer nieuwe motivatie om de volgende keer het jezelf weer te verbeteren.

4. Kijk eerder naar afstand dan snelheid

Het is beter om langzaam aan te beginnen, wil je toch wat uitdaging zoek het dan eerder in de afstand dan een 10 kilometer in een half uur te willen lopen. Een rustig tempo hardlopen en iets verder is minder belastend voor het lichaam dan gelijk vol aan de bak.

5. Maak voor jezelf een hardloopschema

Het is makkelijker om te gaan hardlopen als je vooraf al bepaald hebt wanneer je gaat rennen, in plaats van dat gewoon op de bonnefooi te doen. In dat laatste geval sla je veel sneller een training over. Juist door op vaste tijden te gaan hardlopen wordt het een onderdeel van je ritme en verzin je minder snel een excuus om niet te gaan. Zelf een hardloopschema maken? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een eigen schema maakt.

6. Vraag niet het onmogelijke van jezelf

Het stellen van doelen is een goed middel om motivatie te blijven houden, anders loop je ook maar een beetje doelloos rondjes. Stel wel een realistisch doel, beginnende hardlopers die hun eerste doelen niet halen, haken ook vaak het snelst af.

7. Rustdagen zijn ook trainingsdagen

Je hoort het goed, rustdagen zijn heel belangrijk voor hardlopers. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan het goede werk wat je verricht. Dit proces duurt wel even en het is daarom belangrijk dat je deze dagen je lichaam laat herstellen, zodat je de volgende dag weer fris aan de start kan staan.

14 tips beginnen met hardlopen

8. Één van de beste beginnen met hardlopen tips: Warming-up

Een van de beste tips voor beginnen met hardlopen die ik kan geven is plan een warming up in. Als je iets meer aan je tempo wil werken is het belangrijk om je spieren eerst op te warmen, voordat je het nodige van je spieren vraagt. Vooral als het wat kouder is buiten is het extra belangrijk. Loop een klein stukje warm voordat je echt aan de bak gaat!

9. Eet vooral voldoende

Groot deel van de hardlopers hebben als doel om af te vallen en eten niet voor of na ze gaan hardlopen. Dit is niet alleen slecht voor je lichaam, maar je breekt juist je spieren er mee af. Waardoor je hele hardlooprondje geen enkele zin heeft gehad. Daarnaast is het ook belangrijk om je spieren weer te laten herstellen en hiervoor zijn voedingstoffen voor nodig!

10. Wandel een stukje als je milt je lichaam wilt verlaten

De meeste mensen denken dat je nooit mag stoppen met hardlopen en de pijn moet negeren. Niets is minder waar. Een stukje wandelen tijdens het hardlopen kan helemaal geen kwaad. Integendeel, het zorgt ervoor dat je lichaam niet overbelast raakt. Als je net even dat stukje wandelen nodig hebt, doe dat dan. Het belangrijkst is dat je geweest bent.

Als je buiten adem raakt, aarzel dan niet om te gaan wandelen. Een goede manier om te testen of je het juiste tempo loopt, is door te praten tijdens het rennen. Lukt dit nog, dan heb je het goede tempo.

11. Rustig aan beginnen met hardlopen 

Zoals ik al eerder zei, is de voornaamste reden dat mensen stoppen met hardlopen, blessures. Om te hard van stapel te lopen, weet je lichaam niet met de inspanning om te gaan en raakt het overbelast. Geef je lichaam de tijd om weer te herstellen. Loop daarom niet meer dan drie keer per week, dan hoeft het ook niet gelijk een marathon te zijn. Maximaal een kwartier of 2 kilometer is voldoende. Begin rustig aan, daar zal je op langere termijn meer plezier van hebben. Bouw dit per week een stukje uit. Door bijvoorbeeld 5 minuten en 500 meter extra te lopen.

12. Doe eens een andere sport dan hardlopen

Als je echt een keer geen zin heb om te gaan hardlopen, doe dan een andere sport. Dit is altijd nog beter dan op de bank hangen en je werkt ook nog eens aan je conditie! Fietsen en zwemmen zijn goede alternatieve voor hardlopen.

13. De belangrijkste beginnen met hardlopen tip: Besteed aandacht aan pijn

Lopen is een goede manier om gezond bezig te zijn. Toch liggen hardloopblessures altijd op de loer, of je nou een beginnende of een gevorderde hardloper ben. Ga niet door de pijn heen en negeer het vooral niet.

Pijn is een teken dat je lichaam overbelast is en geïrriteerd raakt. Door het negeren, vergroot je de kans dat je een blessure oploopt en gelijk weken niet kan hardlopen. Besteed daarom aandacht aan de pijnlijke plekken. Dit kan je bijvoorbeeld doen om het te koelen en te stretchen. Hierdoor versnel je het herstelproces.

14. Iedereen is een hardloper

Ook al ben je een beginnende hardloper, je bent een hardloper. Laat je niet van je stuk brengen, omdat je nog niet zo lange afstand loopt of omdat je nog niet zo snel ben. Iedereen begon waar jij nu ook begint!

15. Koop de juiste hardloopondergoed

Naast de juiste hardloopschoenen en kleding is ondergoed ook belangrijk bij hardlopen. Ik merkte tijdens mijn training naar mijn allereerste marathon dat ik last kreeg van schuurplekken op mijn benen. Dit werd veroorzaakt door mijn boxershot die het vocht niet goed kon afvoeren. Voor de heren zijn er allerlei hardloopboxers op de markt die er voor zorgen dat je daar geen last van krijgt.

Voor de dames zijn er speciale hardloop-bh's. De bh zorgt ervoor dat je borsten op z'n plek blijven en geen harde klappen te verduren krijgen tijdens het hardlopen.

De 15 beginnen met hardlopen tips op een rij

 1. Maak van hardlopen een gewoonte
 2. Een goede hardloopschoen is het halve werk
 3. Hardlopen met een app op je mobiele telefoon
 4. Kijk eerder naar afstand dan snelheid
 5. Maak voor jezelf een hardloopschema
 6. Vraag niet het onmogelijke van jezelf
 7. Rustdagen zijn ook trainingsdagen
 8. Warming up
 9. Eet vooral voldoende
 10. Wandel een stukje als je milt je lichaam wilt verlaten
 11. Rustig aan beginnen met hardlopen
 12. Doe eens een andere sport dan hardlopen
 13. Besteed aandacht aan pijn
 14. Iedereen is een hardloper
 15. Koop de juiste hardloopondergoed

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om ze te stellen! Aan welke tip heb jij het meeste gehad toen je begon met hardlopen?

4 gedachten over “15 tips beginnen met hardlopen. Zo heb je een vliegende start!

 1. Je vergeet voor de dames een echt goede sport bh te vermelden, dat is echt super belangrijk als je begint met hardlopen! En ik heb veel gehad aan het beginners hardloopschema van de Runners World, die bestaan in verschillende varianten.

   1. Een goede bh is niet alleen belangrijk om schuren te voorkomen! Het is ook gewoon heel slecht voor je borsten om zulke klappen te verduren te krijgen. Dat is misschien nog wel een groter probleem dan het schuren. (En een goede sportbh is niet alleen belangrijk voor vrouwen met grote borsten!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *