Beginners

7 tips om te hardlopen met warm weer

tips hardlopen met warm weer in de hitte tijdens de zomer

Eindelijk worden de dagen langer en beginnen de temperaturen weer op te lopen naar een aangename warmte. Ik ben fan van de zomer! Vooral het feit dat je nu veel langer buiten kan zijn omdat het zo licht is, vind ik heerlijk. En dat zonder je in te pakken als een Eskimo. Het enige nadeel is dat behoorlijk heet kan worden en dat is met hardlopen niet altijd fijn. Daarom geef ik je 7 tips om te hardlopen met warm weer.

Kies het juiste tijdstip in de zomer

Niemand verplicht je om midden op de dag te rennen. Aan het begin van de dag of juist in de avond zijn de temperaturen een stuk aangenamer om te beginnen aan je work-out. De zon zal tijdens deze tijdstippen ook niet (meer) zo hard branden.

Neem extra water en isotone sportdrank mee

Je lichaam zal meer moeten doen om af te koelen tijdens het hardlopen in de hitte. Hierdoor verlies je aardig wat vocht. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water of isotone sportdrank meeneemt tijdens het lopen.

Bevries je waterfles voordat je gaat hardlopen met warm weer

Zodra je gaat hardlopen met warm weer verlies je veel vocht. Deze moet je weer snel aanvullen voordat je last krijgt van uitdrogingsverschijnselen. Niks is viezer dan warm of lauw water. Het meegenomen water zal snel opwarmen. Als je waterfles al een dag van te voren in de vriezer stopt dan ontdooit het tijdens je loop en kan je genieten van koud water. Drink niet teveel koud water tegelijk tijdens het hardlopen. Dit kan zorgen voor maagproblemen. Neem daarom maar een paar slokjes per keer.

Draag een petje en ventilerende kleding

Goede kleding maakt het verschil tijdens het hardlopen in de warmte. Zorg ervoor dat je ventilerende kleding hebt, die ook snel opdroogt. Door het vele zweten is het fijn dat het snel wordt afgevoerd. Draag tijdens het hardlopen ook een petje. Zo heb je niet de hele tijd een brandende zon op je bolletje.

Ben je nog op zoek naar een hardlooppet? Ik heb de 5 beste hardlooppetjes voor je opgesomd!

Hardloop met warm weer door de bossen of in de schaduw

Ik woon in de buurt van Rotterdam en één van mijn favoriete rondjes in de zomer is langs de Oude Maas. Hier loop ik grotendeels beschut onder de bomen en met een klein verkoelend windje van de rivier, is dit ideaal om hard te lopen in de warmte. Bekijk voor je gaat hardlopen waar jij ook grotendeels in de schaduw loopt, dat scheelt toch gauw een paar graden.

Vergeet de zonnebrandcrème niet

Tijdens het hardlopen heb je niet snel door dat je verbrandt, maar het is sneller gebeurd dan je denkt. Vergeet daarom nooit om je in te smeren voordat je gaat hardlopen.

Pas je tempo aan tijdens hardlopen met warm weer

De belangrijkste tip die ik kan meegeven is het aanpassen van je tempo. Het maakt niet uit of dit tijdens een training of wedstrijd is. Geef iets minder gas dan je normaal gewend bent, vaak betaalt dit op het einde van je run uit. Door de inspanning wordt je lichaam warmer. Als de inspanning intens is, zal ook de lichaamswarmte hoger zijn. Door de extra hitte van de zon, moet je lichaam hard werken om af te koelen. Door de intensiteit lager te houden, heeft je lichaam daar minder moeite mee en hou je het gewenste tempo een stuk langer vol.

Wat zijn jouw tips als je gaat hardlopen in de zomer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *