Hardlopen

10 tips hardlopen in de regen

Hardlopen tijdens de koude dagen

Je ziet de bui al hangen, letterlijk zelfs. Je hebt een wedstrijd of een lange duurloop gepland vandaag, maar het weerbericht geeft de hele dag regen aan. Ik wil 10 tips met jullie delen om toch te gaan hardlopen in de regen. Zo kan jij zelfs met slecht weer een rondje hardlopen en zal je merken dat het echt niet zo erg is.

In deze video geef ik je 8 tips om te gaan hardlopen in de regen. Het is namelijk allemaal niet zo erg als het lijkt!

1. Warming-up

Een goede warming-up is belangrijk met het koude weer. Door een goede warming-up zorg je ervoor dat je lichaam klaar is voor de training. Je hebt hierdoor ook minder kans op hardloopblessures, omdat je lichaam alvast goed opgewarmd is.

2. Koop een regenjas

Niks is vervelender dan bij je eerste kilometer al helemaal doorweekt te zijn. Met een goede regenjas blijf je lichaam warm en droog. Ben je nog op zoek naar een goedkoop exemplaar, lees dan mijn review van de Kalenji regenjas eens.

3. Check windkracht als het regent

Het is niet zozeer de regen waar je onderkoeld van raakt, maar juist de combinatie met een harde wind. Bekijk daarom of er veel of weinig wind staat. Als er veel wind is het verstandig om je beter aan te kleden. Trek bijvoorbeeld een extra beschermde laag aan en vergeet je handschoenen niet!

4. Hardloop in de regen met een lampje

Als je op stukken loopt waar veel verkeer is, loop dan met een lampje. Door de regen heeft het andere verkeer ook minder zicht en met een lampje val je sneller op. Kies daarnaast ook om aan de kant van de weg te lopen waar het verkeer je tegemoet komt. Je ziet dan namelijk of iemand je over het hoofd heeft gezien en heb je nog tijd om daarop te anticiperen.

5. 3-lagen kleding principe tijdens hardlopen in de regen

Momenteel vallen de temperaturen nog wel mee, maar het wordt alleen maar kouder. Om te zorgen dat je lichaam warm blijft, wordt aangeraden om met 3-lagen kleding te lopen: shirt, shirt met lange mouwen en een jasje. Loop niet met katoen, maar met materiaal dat vocht afdrijft.

6. Zorg dat je elektronica droog blijft tijdens het hardlopen in de regen

Als je met een mobiele telefoon of een iPod hardloopt, zorg er dan voor dat je spullen goed opbergt en dat het ook droog blijft! Je kan bijvoorbeeld je elektronica in een plastic zakje stoppen. De kans dat je mobiele telefoon in het zakje nat wordt is een stuk kleiner.

7. Loop niet uit als je doorweekt bent

Normaal adviseer ik uitlopen altijd, maar zodra je helemaal doorweekt bent, raad ik het zeker af. Het is verstandig om snel naar binnen te gaan en snel een douche te nemen. Door uitlopen in de kou, koelt je lichaam snel af, waardoor je eerder een verkoudheid of een blessure kan oplopen.

8. Hardlopen in de regen kost minder energie

Een groot voordeel van hardlopen in de regen is dat je lichaam niet bezig is met afkoelen. Je heb daardoor meer energie om sneller hard te lopen!

9. Je hebt de weg of fietspad voor jezelf

De meeste mensen blijven binnen met slecht weer en gelijk hebben ze! Dus als je gaat hardlopen heb je de weg en het fietspad grotendeels voor jezelf.

10. Je loopt sneller naar huis als het opeens gaat regenen

Ik merk aan mezelf dat als het opeens gaat regenen, ik een veel sneller tempo loop. Vooral omdat ik geen zin heb om helemaal tot op het bot verkleumd te zijn. Het is een beetje omdenken, maar zo haal ik wel meer uit de training! 

De 10 tips hardlopen in de regen op een rijtje

Hieronder vind je nogmaals de 10 tips om te gaan hardlopen in de regen op een rijtje. Heb jij nog een goede hardlooptip? Laat het weten in de reacties!

  1. Doe een warming-up voor dat je gaat hardlopen in de regen
  2. Ga niet zonder regenjas naar buiten
  3. Check de windkracht voor dat je naar buiten gaat
  4. Gebruik een lampje als je gaat hardlopen in de regen
  5. Kleed je via het 3-lagen principe
  6. Zorg dat je elektronica droog blijft
  7. Loop net uit als je doorweekt bent
  8. Hardlopen in de regen kost minder energie
  9. Je hebt de weg of fietspad helemaal voor jezelf
  10. Je loopt sneller naar huis in de regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *