Hardloopblessures

Achillespeesklachten door hardlopen – hoe kom je er vanaf?

achillespeesklachten door hardlopen

Helaas heb ik al heel wat hardloopblessures op mijn lijstje staan. Last van mijn kuiten, een zere knie en ook mijn rug voel ik soms. Gelukkig zijn achillespeesklachten me wel bespaard gebleven. En dat terwijl dit één van de meest voorkomende blessures is onder hardlopers. Wat zijn achillespeesklachten en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Waar dient de achillespees voor?

De achillespees is de grootste pees in ons lichaam. De pees zorgt ervoor dat alle krachten vanuit de kuitspier overgebracht worden naar het hielbeen. Hierdoor kan jet ijdens het hardlopen goed afzetten. Als je aan de achterkant van je enkel voelt, dan voel je de pees goed zitten.

Wat zijn achillespeesklachten?

Door overbelasting tijdens hardlopen of andere sporten, waarbij loopbeweging wordt gebruikt, kan de achillespees geïrriteerd raken. Er ontstaat daardoor vocht in de pees. Dit uit zich vaak als een pijnlijke bobbel op de achillespees. Gelukkig is er dam nog geen sprake van een ontsteking en zijn de achillespeesklachten in dit stadium nog goed te behandelen.

Blijf je echter doorlopen en de achillespees extra belasten, dan is de kans dat de structuur van de peesvezels verandert. Als dit het geval is, kost het herstelproces veel meer energie en tijd. De klachten zullen ook langer aanhouden dan alleen een vochtophoping bij de achillespees.

Hoe herstel je snel van de peesblessure?

Het belangrijkste middel tegen overbelasting is uiteraard minder belasting. Zijn de klachten aan de achillespees net ontstaan? Met verminderde belasting en aangepast trainingsschema zouden de klachten binnen 3 weken moeten zijn verdwenen.

Als je toch wil blijven trainen, is het verstandig om te kijken wanneer de pijn optreedt. Heb je al last van je achillespees tijdens de warming-up, dan is het verstandig om tijdelijk helemaal te stoppen met hardlopen. Wanneer de warming-up goed verloopt, kan je hardlopen tot het punt dat de pijn in de achillespees begint op te treden. Dit kan je dan langzaam weer opbouwen.

Andere manieren om je conditie op peil te houden, zonder de achillespees al te veel te belasten, zijn fietsen, zwemmen of fitnessen. Met deze activiteiten ontlast je de achillespees, maar werk je nog steeds aan je conditie.

Vertrouw je de pijn niet en blijven de klachten terugkomen? Neem dan zeker contact op met een sportfysioloog.

Heb jij weleens last gehad van je achillespees? Wat heeft jou geholpen om snel van de klachten af te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *