Hardlopen

Runner’s high: high worden van hardlopen!

Wat is de runner's high?

Misschien heb je er weleens wat over gelezen: de Runner's high. High worden van hardlopen, kan dat echt? Na urenlang kapotgaan tijdens mijn allereerst ultramarathon, gebeurde er iets rond de 45 kilometer. Opeens was alle pijn als sneeuw voor de zon verdwenen en had ik nieuwe energie. Mijn benen voelden voor het eerst sinds 35 kilometer weer licht. Was dit dan toch echt de runner's high?

Wat is runner's high?

De runner's high wordt veroorzaakt door een lichaamseigen stof, namelijk endorfine. Deze stof wordt in je lichaam aangemaakt bij langdurige inspanning. Door de endorfine is de pijn verminderd en ervaar je een gevoel van geluk en euforie. Dit gevoel wordt ook wel de runner's high genoemd.

Ervaar ik de euforie bij elk hardlooprondje?

Daar kan ik een kort antwoord op geven: nee. Tijdens mijn gehele hardloopleven heb ik dit maar twee keer meegemaakt. De allereerste keer was tijdens mijn eerste marathon van Rotterdam. Toen wist ik nog niet wat de runner's high was en ik dacht dat het gevoel van euforie kwam door het joelende publiek. Ik ging al 20 kilometer stuk door de warmte, maar in de laatste kilometers was de pijn verdwenen en kon ik zelfs nog wat aanzetten.

De andere en gelijk de laatste keer was vorig jaar tijdens de Indian Summer Ultra van 50 kilometer. Toen besefte ik wel degelijk dat ik de runner's high te pakken had. Ik liep alleen, ver van de bewoonde wereld over de heide van de Drentsche Aa, terwijl opeens een gevoel van geluk door me heen stroomde.

Verder heb ik helaas nog nooit dit mogen ervaren tijdens hardlopen. Je moet namelijk heel lang een constant tempo lopen wil je het ervaren. Bij mij kwam het pas na 4 uur achter elkaar hardlopen. Toch ervaren lopers al naar een uur dit gelukzalig gevoel.

De runner's high is geen fabel!

Soms wordt dit fenoneem als fabel afgeschilderd, alleen maar bedacht om mensen aan het lopen te krijgen. Of dat het alleen voor de elite lopers is, die uren achter elkaar kunnen hardlopen. Uit Duits onderzoek in 2008 is het echter bewezen dat het wel klopt. Met hersenscans kon de hoeveelheid endorfine in de hersenen worden gemeten. Na langdurige inspanning was er meer endorfine in de hersenen bij lopers gevonden dan voor de training.

Heb jij weleens een euforisch gevoel gehad tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *