Hardlopen

De belangrijkste voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen

Hardlopen is niet alleen leuk om te doen, maar het is ook nog eens goed voor je lichaam. Dat hardlopen gezond is, staat buiten kijf, ook al wordt dat weleens door niet-renners in twijfel getrokken. Vaak krijg ik naar mijn hoofd dat hardlopen helemaal niet gezond is. Het zou slecht zijn voor je knieën, botten en zelfs je hart. Er wordt dan gewezen naar renners die na een marathon in elkaar zakken met een hartstilstand. Deze misvattingen wil ik graag uit de wereld helpen. Hardlopen is goed voor je en dit zijn de voordelen waarvan je geniet.

Door hardlopen val je af

Een hardloper verbrandt al gauw 1.000 calorieën met een uur hardlopen. Deze energie moet ergens vandaan komen. Eerst gebruikt je lichaam de opgeslagen energie in je spieren en lever. Na een half uur bewegen schakelt je lichaam over naar de vetverbranding. Een ander groot voordeel van hardlopen is dat je ook vet verbrandt. Dit is nodig om je lichaam voldoende energie te geven om die extra meters te lopen!

Zelfs na het hardlopen is je lichaam nog vet aan het verbranden, ook als je gewoon op de bank gaat liggen. Je lichaam is dan bezig om weer de energiereserves van je lichaam aan te vullen.

Je botten worden sterker

Een verwijt dat ik vaak krijg bij vooral de langere afstanden, is dat het niet goed voor mijn botten en knieën zou zijn. Met een goede opbouw in belasting worden je botten niet slechter, maar juist sterker. Daarnaast verouderen ze ook minder snel, dan bij niet-hardlopers.

Een van de vele voordelen van hardlopen is stressbestendigheid

Door hard te lopen kan je beter omgaan met stress. Kleine ergernissen doen je minder en irritaties treden niet zo vaak op. Dit ervaar ik in ieder geval sinds ik ren!

Hardlopen brengt ook mentaal veel voordelen

Bewegen is niet alleen gezond voor je fysieke gestel, maar ook voor je mentale gezondheid. Door hard te lopen werk je aan je eigenwaarde en aan je zelfvertrouwen. Maar dat is niet alles, door de verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen ben je ook de gehele dag productiever.

Beter slapen door hardlopen

Door regelmatig hard te lopen geniet je ook van een betere nachtrust. Je valt sneller in slaap en je hebt over het algemeen meer aan je slaap. Een goede nachtrust brengt ook weer veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Een win-winsituatie, dus!

Betere immuunsysteem

Je hebt ook minder kans op ziektes, omdat ziekteverwerkers minder snel je lichaam binnen kunnen dringen door een verbetert immuunsysteem.

Ondervind jij nog andere voordelen van hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *