Hardlopen

Het wassen van je sportkleding

Hoe kan je het beste sportkleding wassen?

Eigenlijk moet je iedere keer nadat je sportkleding hebt gebruikt het wassen. Door het zweet zijn je kleren namelijk een voedingsbodem voor bacteriën. Zelf heb ik last van hooikoorts en in deze tijd van het jaar, wil ik niet dat er extra pollen in mijn sportkleding blijft zitten. Dat betekent sportkleding goed wassen, zodat je er bij de volgende training weer gebruik van kan maken.

Als je functionele sportkleding en hardloopjack samen met je handdoeken of gewone kleding wast, dan doet dat meer kwaad dan goed. Door je sportkleding bij de rest van de was te gooien kan de vorm, kleur en functionaliteit van je sportkleding verloren gaan.

Hoe was je sportkleding?

Om te beginnen is het verstandig om je sportkleding op materiaal te sorteren, zodat je hetzelfde soort sportkleding in een keer kan wassen. Bekijk op het etiket wat de beste wasprogramma is voor je functionele kleding. Is je sportkleding heel erg smerig? Week dan eerst je sportkleding in een emmer met water. Je kan hier eventueel een kop azijn aan toevoegen voor de onaangename geurtjes.

Ben je klaar met de voorbereidingen, dan is het tijd om je sportkleding in de wasmachine te stoppen. Volg het wasprogramma dat op het etiket staat of doe het volgende:

  • Was je functionele sportkleding in koud water. Heet water kan ervoor zorgen dat de materialen beschadigen
  • Gebruik iets minder wasmiddel dan je gewend bent. Zo kan er geen ophoping van wasmiddel in je kleding ontstaan
  • Zoals eerder vermeld kan je azijn toevoegen om de onaangename geurtjes te verwijderen
  • Droog je sportkleding het liefst aan een droogrek en niet in de droger. Groot voordeel is dat sportkleding snel droogt.

Waterafstotende sportkleding wassen

Wil je sportkleding wassen die waterafstotend is, zoals bijvoorbeeld je hardloopregenjack? Volg dan een apart wasprogramma dat op het etiket van je kleding staat. Door het wassen van waterafstotende kleding vervaagt langzaam de waterdichtheid van je kleding. Je merkt dat het vocht niet meer van je kleding afglijdt, maar juist wordt geabsorbeerd. Verstandig is om dit soort kleding eerder te laten luchten, dan te wassen. Zijn ze echt toe aan een wasbeurt, volg dan het wasprogramma en voeg zo min mogelijk wasmiddel en wasverzachter toe aan de wasbeurt.

Twijfel je nog steeds hoe je sportkleding moet wassen? Lees dan het etiket op de kleding, daarin staat altijd hoe je het beste je functionele sportkleding kan wassen.

Hoe was jij je sportkleding of gooi je het gewoon bij de rest van de was?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *