Tijdens het trailrunnen loop je door de natuur over smalle, begroeide paadjes, door beekjes of juist een hele droge, zanderige ondergrond. Ook kom je verschillende natuurlijke hindernissen tegen zoals rotsen, takken en heuvels. De ondergrond is dus totaal anders dan wanneer je op asfalt rent. Om de sport goed te kunnen beoefenen is het dan ook verstandig om trailrunning schoenen aan te schaffen. Ik heb voor je uitgezocht waar je op moet letten als je je eerste paar aanschaft!
Kan ik niet gewoon mijn normale hardloopschoenen gebruiken?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn eerste twee trailruns op mijn Nike Pegasus hardloopschoenen heb gelopen. Gelukkig was het toen zonnig en al enige tijd droog, waardoor er maar weinig modder was. Al waren er wel stukken in het parcours waar ik merkte dat ik maar weinig grip had.
In tegenstelling tot gewone hardloopschoenen hebben trailrunning schoenen veel meer profiel, waardoor je beter grip hebt op zachtere ondergronden. Gewone hardloopschoenen hebben dit niet, waardoor je sneller uitglijdt. Ik was daarom blij dat ik voor de Petzl Night Trail een paar heb aangeschaft. In het donker over de modderige paadjes was ik waarschijnlijk met mijn gewone hardloopschoenen een aantal keer flink onderuit gegaan.
Het verschil tussen een hardloop- en trailrunning schoen
In deze video leg ik je uit wat de 3 grootste verschillen zijn tussen een hardloop- en trailrunning schoen.
Waar moet ik op letten tijdens het aanschaffen van trailrunning schoenen?
Welke trailrunning schoenen bij je past, hangt af van welke ondergrond je gaat lopen. Loop je meer op modderige en zanderige ondergrond of ben je juist van plan om de bergen op te zoeken waar de ondergrond een stuk harder is? Voor elk type ondergrond is er namelijk een ander soort schoen. Zo hebben trailrunning schoenen voor modderige ondergrond extra noppen die meer grip bieden. Wil je echter in de bergen trailrunnen, dan zijn noppen weer niet zo verstandig. Deze slijten snel op hardere ondergrond en geven weinig demping.
Professionele atleten hebben voor elk type ondergrond een andere schoen in de kast staan. Hier gaat echter heel wat geld in zitten. Bedenk daarom goed waar je de schoen voor wil gebruiken en schaf de type schoen aan die daar het beste bij past.
Heeft flexibiliteit of juist stabiliteit je voorkeur?
Bij het aanschaffen van mijn allereerste trailrunning schoenen ben ik naar een speciaalzaak gegaan. Daar heb ik een aantal verschillende soorten schoenen uitgeprobeerd. Deze schoenen waren allemaal voor dezelfde ondergrond, maar verschilden in de flexibiliteit en stabiliteit. Bij de ene had ik meer contact met de ondergrond en die schoenen waren ook een stuk lichter. Terwijl de andere schoen een stuk zwaarder was en voor meer stabiliteit zorgde.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor degene met meer stabiliteit. De pasvorm voelde ook meer als een hardloopschoen, waar ik al jaren aan gewend was. Verder vind ik het, als beginnende trailrunner, fijn dat ik iets meer stabiliteit heb. Er komt namelijk door de ongelijke ondergrond veel druk op je enkels te staan. Aangezien ik nog weinig ervaring heb, vind ik het fijn dat mijn nieuwe schoenen wat extra bescherming bieden tegen eventuele blessures. Misschien als ik straks meer ervaring heb met de trails, dat ik weer voor meer flexibiliteit ga.
Ga naar een trailrun speciaalzaak
Als je nog nooit eerder een trailrunschoen hebt aangetrokken, raad ik je aan om naar een speciaalzaak te gaan. Neem eens een kijkje bij De Hardloopwinkel trailrunning schoenen waar een ruime keuze is aan trailrunschoenen. Weet je niet welke trailrunschoen het beste bij jou past? Geen nood! Bij 1 van de 5 winkels kan je terecht voor advies. Ze helpen jou door middel van een loopanalyse, advies en pasmogelijkheden de beste schoen te vinden. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet!
Wat zijn jouw eerste paar trailrunning schoenen? Ik heb zelf de Brooks Cascadia aangeschaft en daar ben ik nog steeds heel erg blij mee!