Voor elke wedstrijd, of het nu maar 10 km of een marathon is, ontbijt ik vrijwel altijd hetzelfde. Noem het gewoonte of bijgeloof maar op dit ontbijt loop ik toch altijd het lekkerst.
Zoals ik al eerder schreef, is het verstandig om voor lange runs, zoals de marathon, al van tevoren te stapelen. Maar wat je op de dag zelf eet, is ook ontzettend belangrijk. Er zijn namelijk genoeg dingen die je absoluut wel en of toch beter niet kan eten.
Naar binnen schuiven of laten staan
Je kan het ontbijt gebruiken om de spieren af te toppen met glycogeen. Hierdoor is hele de spier- en leveropslag gevuld. Belangrijk is om licht verteerbare voeding in te nemen. Eet dus vooral geen volkoren producten of veel vetten. Hiervoor moeten je darmen te hard werken en wordt het niet verteerd voordat je aan de wedstrijd begint.
Persoonlijk eet ik meestal pannenkoeken die ik van tevoren heb gebakken. Deze zitten namelijk vol koolhydraten en daarnaast zijn ze ook nog eens lekker! De pannenkoeken worden weggespoeld met een isotone sportdrank. Mocht de wedstrijd later op de dag beginnen, eet ik vaak witte pasta als lunch.
Eet minimaal 2 tot 3 uur van tevoren
Het duurt even voordat de koolhydraten in voeding zijn omgezet naar glycogeen. Het is daarom verstandig om je laatste maaltijd 2 tot 3 uur voor aanvang te nuttigen. Hierdoor heeft je lichaam genoeg tijd om alles uit de voeding te halen voor de start van de wedstrijd.
Meestal eet ik een half uurtje van tevoren nog wel een energiereep. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik niet met een lege maag start. Daarnaast bevatten energierepen ook voedingstoffen die je lichaam sneller opneemt.
Hou er echter wel rekening mee dat er genoeg tijd tussen jouw laatste maaltijd en de start zit. Eet maar eens een maaltijd en loop daarna gelijk hard. Je lichaam werkt juist het voeding omhoog in plaats van dat het de voeding omzet naar de juiste stoffen.
Probeer uit wat jouw lichaam het beste kan hebben qua voeding en hoe laat je deze moet nuttigen. Voor iedereen is het namelijk anders!