Wandelen

GPX-bestanden en Google Maps: De combinatie voor navigatie en tracking

GPX bestand op Google Maps

Google Maps is al lang een populaire tool voor navigatie, het ontdekken van nieuwe plaatsen en het plannen van reizen. Maar wist je dat je Google Maps kunt integreren met GPX-bestanden om je navigatie-ervaring naar een hoger niveau te tillen? Hieronder lees je wat dit voor soort bestanden zijn en hoe je ze kunt gebruiken in combinatie met Google Maps.

Wat zijn GPX-bestanden?

GPX staat voor “GPS Exchange Format,” en het is een open standaard bestandsformaat dat wordt gebruikt om geografische gegevens vast te leggen, zoals routes, tracks en waypoints. GPX-bestanden bevatten informatie over de exacte locatie van punten op aarde, en ze kunnen worden gebruikt om routes en sporen vast te leggen die zijn afgelegd met GPS-apparaten zoals smartphones, GPS-horloges, en navigatiesystemen.

Waarom zou je GPX-bestanden gebruiken met Google Maps?

Het combineren van GPX-bestanden met Google Maps biedt verschillende voordelen:

  1. Nauwkeurige navigatie: GPX-bestanden kunnen routes en paden bevatten die je kunt volgen met behulp van Google Maps. Dit is handig voor wandelaars, fietsers en hardlopers die precies willen weten waar ze naartoe gaan.
  2. Offline navigatie: Als je een bestand naar Google Maps hebt geïmporteerd, kun je ze ook offline gebruiken, wat handig is als je in afgelegen gebieden zonder internetverbinding bent.
  3. Het delen van routes: Je kunt de bestanden delen met andere gebruikers van Google Maps, zodat ze jouw favoriete routes kunnen volgen.
  4. Gegevensregistratie: GPX-bestanden kunnen ook worden gebruikt om je activiteiten vast te leggen en achteraf te analyseren, zoals je snelheid, afstand en hoogteprofiel.

Hoe gebruik je GPX-bestanden in Google Maps?

Hier is hoe je GPX-bestanden kunt gebruiken in combinatie met Google Maps:

  1. Importeer GPX-bestanden: Er zijn verschillende websites en apps waarmee je GPX-bestanden kunt importeren en converteren naar een formaat dat compatibel is met Google Maps. Een populaire optie is GPS Visualizer (gpsvisualizer.com). Upload je GPX-bestand naar de website en converteer het naar een KML- of KMZ-bestand.
  2. Open Google Maps: Ga naar Google Maps op je computer of open de Google Maps-app op je smartphone.
  3. Importeer het GPX-bestand: In de computerbrowser kun je op ‘Menu' klikken en vervolgens ‘Kaart maken met KML-bestand' selecteren. Upload het geconverteerde KML- of KMZ-bestand. In de mobiele app kun je naar ‘Menu' gaan, ‘Uw plaatsen' selecteren en vervolgens ‘Kaart maken' kiezen. Hier kun je het GPX-bestand uploaden.
  4. Navigeer en ontdek: Nadat je het bestand hebt geïmporteerd, wordt de route weergegeven op Google Maps. Je kunt de route volgen en verkennen zoals je gewend bent.
  5. Offline gebruik: Als je de route offline wilt gebruiken, kun je de kaart vooraf downloaden door naar ‘Offline kaarten' te gaan in het menu van de Google Maps-app.

Met GPX-bestanden en Google Maps kun je je navigatie- en trackingmogelijkheden verbeteren en nieuwe routes ontdekken. Of je nu van plan bent om te wandelen, fietsen, hardlopen, of gewoon de wereld wilt verkennen, deze combinatie biedt een krachtige tool om je avonturen te plannen en te volgen.

Een gedachte over “GPX-bestanden en Google Maps: De combinatie voor navigatie en tracking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *