Trailrunnen

Wat is een GPX bestand en hoe kan je deze openen?

Wat is een GPX bestand en hoe kan je deze openen

Wil je gaan hardlopen op plaatsen waar je nooit eerder bent geweest? Hoe weet je welke paden mooi zijn om onveilig te maken? Door bestaande GPX bestanden te gebruiken ontdek je de mooiste routes in je omgeving of op vakantie. Zonder dat je bang hoeft te zijn om te verdwalen. Wat is een GPX bestand en hoe kan je deze openen?

Wat is een GPX bestand?

Voordat je aan slag gaat is het handig om te weten wat een GPX bestand precies is. Je hebt allerlei verschillende bestanden, zoals bijvoorbeeld een Microsoft Word bestand met de extensie .DOC. Een bestand met GPS informatie over verschillende waypoints heeft de extensie .GPX. Met deze informatie kan er een route op een apparaat worden gezet. Benieuwd hoe je aan deze bestanden kan komen? Lees dan het artikel over hoe maak ik een GPX-route.

Hoe kan ik een GPX bestand openen?

Nu je weet wat een GPX bestand is en waar je het voor kan gebruiken kunnen we naar de volgende stap en dat is het openen van het bestand. Aan alleen het bestand heb je niet veel, je wilt hem openen om de route te kunnen uitlezen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kan een GPX bestand openen met een GPS apparaat, mobiele telefoon of op je computer.

Hoe krijg je een GPX-route op Google Maps?

Het makkelijkst om een GPX bestand uit te lezen op je computer is met Google Maps. Door het volgen van de volgende stappen heb je snel en eenvoudig de route geplot in Google Maps:

  1. Download het GPX bestand op je computer
  2. Open Google Maps in de browser
  3. Log in met je Google account (zo kan je later makkelijk de route terugvinden)
  4. In het menu zoek je naar ‘Mijn plaatsen’
  5. Ga naar het derde tabblad ‘Mijn kaarten’ en druk onderin op ‘Kaart maken’
  6. Upload nu je gedownloade GPX-file
  7. De GPX route verschijnt nu in Google Maps.

Een GPX-file openen met je mobiele telefoon

Je kan er ook voor kiezen om het GPX bestand te openen met je mobiele telefoon of GPS apparaat. Zo heb je de route altijd bij de hand als je deze wilt gaan hardlopen, wandelen of fietsen. Voor het openen op je mobiele telefoon heb je een app nodig die het bestand herkent. Benieuwd hoe je dit doe? Lees de instructie hoe je een GPX bestand op een iPhone opent.

In deze video vertel ik hoe je een GPX route op je Garmin apparaat kan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *