Beginners

Het beste uit jezelf halen tijdens een hardloopwedstrijd? Loop eerst een oefenwedstrijd

Oefenwedstrijd voor de hardloopwedstrijd hardlopen

Je hebt je inschreven voor een hardloopwedstrijd en uiteraard wil je het beste uit jezelf naar boven halen. Hoe kan je dat het beste gaan aanpakken? Waarschijnlijk heb je een hardloopschema gevonden die jou helpt richting je doel. Naast een trainingsschema doe je er ook goed aan om eerst een oefenwedstrijd te lopen. Wat is het nut van een oefenwedstrijd en wanneer past deze het beste in je schema? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel!

Het nut van een oefenwedstrijd

Je doet veel ervaring op door het lopen van een oefenwedstrijd. Deze ervaringen kan je toepassen als je eenmaal aan de start staat van jouw grote hardloopwedstrijd. Er spelen andere factoren bij een hardloopwedstrijd, die je niet tijdens je hardlooptrainingen tegenkom. Door het deelnemen aan een oefenwedstrijd leer je bijvoorbeeld omgaan met de adrenaline, hoe de start verloopt en de vele lopers om je heen.

Naast de factoren die tijdens de wedstrijd spelen, kan je de oefenwedstrijd ook goed inzetten om je hardloopkleding en je voeding te testen. Op de belangrijke dag kom je niet voor verrassingen te staan.

De ideale afstand voor een oefenwedstrijd

De afstand hangt uiteraard samen met je beoogde afstand van je hardloopwedstrijd. Werk je toe richting een marathon zal de afstand langer zijn, dan wanneer je traint voor een PR op de 5 kilometer. Voor beide gevallen is het wel verstandig om een oefenwedstrijd te lopen.

Train je voor een langere afstand, zoals bijvoorbeeld een marathon? Dan doe je er goed aan om zeker een oefenwedstrijd van een halve marathon te lopen. Tijdens dit evenement kan jij het tempo uitproberen wat je graag op de grote dag wil lopen. Naast een halve marathon helpt het ook om deel te nemen aan een kortere afstand. Heb jij bijvoorbeeld een tempotraining van 10 kilometer in je schema staan? Waarom zou je deze niet als een oefenwedstrijd lopen? Bij het kiezen van de juiste afstand is het goed om te kijken wat er op dat moment past in je hardloopschema.

De beste momenten om een oefenrondje te lopen

Het is verstandig om aan de start van je voorbereiding direct deel te nemen aan een oefenrondje. Na het lopen weet je gelijk waar je staat. Je kan met deze ervaring je doelen gaan bepalen voor de grote dag en welke trainingen er nodig zijn om dat te bereiken.

Verder kan je gedurende je voorbereiding altijd een oefenwedstrijd lopen. Vervang deze met een training uit je hardloopschema. Omdat je vaker meer geeft tijdens een wedstrijd, dan bij een training is een oefenwedstrijd meestal intensiever. Beperk daarom de oefenwedstrijden tot maximaal 1 keer per maand. Je lichaam heeft dan voldoende tijd om te herstellen voor de overige hardlooptrainingen.

Loop jij weleens een oefenwedstrijd voordat je begint aan je ‘grote’ hardloopwedstrijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *