Trainingslopen

Waarom is een tempoloop belangrijk voor iedere hardloper?

Tempoloop lopen over het gras

Er zijn een aantal verschillende trainingsvormen voor het hardlopen, zoals de interval training, een duurloop en de tempoloop. Het is belangrijk om te variëren met deze verschillende vormen van hardlopen. Hierdoor worden andere spiervezels aangesproken en boek je sneller vooruitgang, dan wanneer je het bij een trainingsvorm houdt.

Tempotraining is een onmisbaar onderdeel van je hardlooptraining. Het maakt niet uit of je een kilometer loopt of juist traint voor je honderdste marathon; tempolopen werken altijd prestatieverhogend.

Wat is een tempoloop?

Bij een tempoloop wordt snel gedacht aan het lopen van een bepaalde snelheid, bijvoorbeeld 5 minuten per kilometer over 10 kilometer. Dit is echter een verkeerde aanname. Het gaat er namelijk om dat je een bepaalde intensiviteit aanhoudt tijdens een loop. Dit betekent dat je bijvoorbeeld op korte afstanden een hogere tempo loopt, maar langere afstanden juist meer op je gemak. Beide zijn tempolopen, omdat je dezelfde bepaalde intensiviteit over de duur van je loop aanhoudt.

Begin een tempoloop daarom niet met een hoge snelheid, maar op een snelheid waarbij je weet dat je de loop kan uitlopen. In tegenstelling tot een duurloop, is het belangrijk dat je weinig verval hebt tijdens de volledige loop.

Waarom is een tempoloop belangrijk voor iedere hardloper?

Er zijn een aantal aspecten die je verbetert bij het lopen van een tempoloop en de meest voor de hand liggende is natuurlijk snelheid. Uiteraard werk je ook gelijk aan je conditie. Deze zaken verbeter je ook met een duurloop en intervaltraining.

Het belangrijkste voordeel bij een tempoloop, is dat hierdoor verschillende systemen in je lichaam beter met elkaar samenwerken. Hoe beter deze systemen op elkaar zijn afgesteld, hoe minder energie je nodig hebt tijdens het hardlopen.

Het lichaam gebruikt verschillende systemen tijdens het hardlopen. De twee belangrijkste zijn de hart-long functie en daarnaast het zenuwstelsel in combinatie met de spieren. Tijdens het hardlopen moeten verschillende functies op hetzelfde moment kunnen ontspannen en ook weer aanspannen. Als deze functies door het trainen beter op elkaar afgesteld zijn, dan kost het hardlopen uiteindelijk minder energie.

Tempohardheid en mentale weerbaarheid

Het zware gedeelte van een tempoloop is vaak het mentale stuk. Duurlopen zijn vaak comfortabel en intervaltrainingen zijn maar klein stukjes minder comfortabel. Bij een tempoloop loop je regelmatig in het rood en zal het op een langer stuk zeker niet fijn aanvoelen. Door juist langere tijd in het rood te lopen, leer je mentaal om door de ‘pijn’ heen te gaan.

Hierdoor zal je minder snel opgeven of gaan wandelen als je vaker een tempoloop hebt gelopen. Je weet namelijk wat je van je lichaam kan verwachten.

Ik loop één tempoloop per week

Momenteel loop ik 1 tempoloop per week. Deze bestaat aan het begin van een trainingsschema op 10 km en ik bouw hem elke week met een kilometer uit. Dit zijn ook vaak de lopen waar ik meteen een PR pak op de 10 kilometer. Meestal probeer ik de eerste 5 km een comfortabel tempo te lopen, zodat ik in het tweede deel genoeg over heb om op dezelfde intensiviteit door te kunnen lopen.

Ik merk juist in het tweede deel van de loop dat ik meer mijn mentale gestel train. Dit zijn vaak de stukken waarbij ik in het rood loop en aan alles merk dat mijn lichaam wil stoppen. Toch juist omdat ik het eerste stuk wat ‘rustiger’ heb gelopen, heeft mijn lichaam genoeg over om het tweede deel hetzelfde tempo te kunnen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *