Je hebt waarschijnlijk al je veterstrikdiploma behaald toen je je nog jong was. Ikzelf uiteraard ook. Toch kwam ik er pas vorig jaar achter dat ik mijn veters van mijn hardloopschoenen altijd verkeerd strikte. Nooit gedacht dat ik op mijn dertigste levensjaar nog gewezen moet worden op hoe ik mijn schoenen aantrek. Nu weet ik gelijk wel hoe ik mijn veters moet strikken van mijn hardloopschoenen voordat ik ga hardlopen.
Hardloopschoenen hebben een extra gaatje
Als je goed naar je hardloopschoenen kijkt hebben ze een extra gaatje boven aan je schoen. Ik dacht altijd dat je maar één van de gaatjes moest gebruiken. Aan de hand van de breedte van je voet kies je het gaatje. Bij een brede voet het onderste gaatje en bij een smalle voet juist de bovenste. Dit bleek allemaal totale onzin. De twee gaatjes hebben een hele andere functie!
Veters strikken voordat je gaat hardlopen
De twee gaatjes hebben daadwerkelijk een functie. Door je veter eerst via het onderste gaatje te steken en daarna de bovenste ontstaat er een lusje. Steek de veter door het tegenovergestelde lusje om daarna op een normale manier je veters te strikken.
Door het gebruik van de lusjes wordt de druk beter verdeeld over de hardloopschoen tijdens het hardlopen. Daarnaast sluit de schoen veel beter om je voet. Niet alleen aan de bovenkant, maar ook bij de hiel sluit de schoen beter. Doordat de hardloopschoen beter om je voet sluit ontstaat er ook minder wrijving. Een fijne bijkomstigheid die zorgt dat je minder last hebt van blaren.
Fijner hardlopen door je hardloopschoenen goed te strikken
Sinds ik gewezen ben op het juist strikken van de veters, gebruik ik altijd deze techniek om mijn hardloopschoenen aan te trekken. Omdat de schoen veel beter om de voet sluit loopt het veel prettiger. Het verschil met ouderwets je schoenen strikken is echt enorm. Het voelt net of de hardloopschoen als een sok past.
Omdat de hardloopschoen beter om je voet sluit heb je direct onbewust een betere loophouding. Een betere loophouding is niet alleen prettig tijdens het hardlopen, maar verkleint ook de kans op hardloopblessures.
Gebruikte jij deze techniek ook al om je veters te strikken van je hardloopschoenen?
4 gedachten over “Veters strikken voor je gaat hardlopen is toch niet zo moeilijk?”
Dit wist ik dus wel, maar ik,doe het nooit haha.
Hi Bianca, ik ben blij dat ik het nu weet. De schoenen blijven veel beter zitten nu ik op deze manier mijn veters strik!
Voor mensen met een hoge wreef en of brede voeten komt het te strak te zitten, of kom je veter te kort. Op zich is het een goede techniek. Houdt er rekening mee dat bij het lopen van een HM of M de voeten opzwellen en de schoen wel eens te strak kan komen te zitten. Het is raadzaam om dit in ogenschouw te nemen samen met andere vetertechnieken.
Hoi Paul, dat is zeker waar! Zelf heb ik verschillende manieren uitgeprobeerd en weet ik wat voor mij goed werkt. Het is belangrijk om verschillende manieren van strikken uit te proberen tijdens de trainingen. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens een (halve) marathon.