Hardlopen

Hardlopen in de onweer – hoe blijf je veilig?

Hardlopen in de onweer

We hebben flink wat onweersbuien al voor onze kiezen gekregen. Zolang het nog warm is blijft de kans aanwezig op onweersbuien. Wat moet je doen zodra je aan het hardlopen bent en in de onweer terecht komt?

Voorkomen is beter dan genezen – ga NIET hardlopen in de onweer

Het veiligst is uiteraard het voorkomen dat je in een onweersbui terecht komt. Bekijk voordat je gaat hardlopen wat de weersvoorspellingen zijn en bepaal daarmee het tijdstip dat je gaat hardlopen. Uiteraard is er altijd nog een kans dat het gaat onweren, maar het risico is wel kleiner.

Vaak genoeg heb ik buienradar vertrouwd dat het droog zou blijven tijdens mijn hardlooprondje en dat ik uiteindelijk in een plaatselijk moesson terecht kwam. Als je weet dat er onweer op komst is, maar de radars geven aan dat het niet gaat onweren, kijk dan goed naar de lucht en schat zelf in of je denkt dat het gaat onweren of niet. Hiermee verklein je de kans dat je tijdens het hardlopen in een onweersbui terecht komt. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Toch in de onweer terecht komen tijdens het hardlopen

Mocht je toch overvallen worden door een onweersbui tijdens het hardlopen. Dan doe je er verstandig aan om te schuilen en even wachten totdat de onweer voorbij is, voordat je weer verder gaat met hardlopen. Maar wat is de meest verstandige plek om te schuilen tijdens een onweersbui?

Een bliksem zoekt meestal de hoogste plek op. Dit kan bijvoorbeeld een boom zijn. Ga dus nooit onder een boom schuilen tijdens onweer. Vooral niet wanneer er maar één of een paar bomen in een open veld staan. De kans is daar juist het grootst dat de bliksem in slaat. Wanneer er veel meer bomen bij elkaar staan, zoals een bos, dan zou je wel weer onder de bomen kunnen schuilen. De veiligste plek in de natuur te schuilen is in een open plek omringt door bomen.

Je kan het beste schuilen in een gebouw of een auto

Je doet het meest verstandig om te schuilen in een gebouw of in een auto. Daar ben je nou eenmaal het veiligst tijdens het onweer. Helaas heb je meestal geen auto bij de hand om te schuilen, maar gebouwen zijn er voldoende als je in stedelijk gebied woont. Meestal zijn er genoeg overkappingen, garages, metro stations, enzovoort om te schuilen.

Snel wegrennen van de onweer

Is er helemaal geen plek om te schuilen? Dan kan je altijd nog van de onweer wegrennen. Meestal zie je de onweersbui al van ver aankomen. Weet je al van tevoren dat je niet op tijd binnen bent om te schuilen. Ren dan van de onweersbui vandaan. Zo vang je direct twee vliegen in één klap. Je zorgt ervoor dat je niet in de onweersbui terecht komt en je hebt gelijk een flinke workout om voor de onweer te blijven!

Ben jij weleens in de onweer terecht gekomen tijdens het hardlopen? Zo ja, waar heb jij gescholen voor de bliksems?

2 gedachten over “Hardlopen in de onweer – hoe blijf je veilig?

  1. Bedankt voor het delen van de tips wanneer je in onweer terecht komt tijdens het hardlopen. Schuilen lijkt mij sowieso de beste optie. Ik zou zelf ook niet snel onder een boom gaan staan. De route die ik loop bevat gelukkig veel huizen en openbare ruimtes waar ik kan schuilen.

    1. Dat is inderdaad de beste optie om te schuilen. Gelukkig komt het niet heel vaak voor dat je in de onweer terecht komt, maar het is fijn om te weten wat je het beste kan doen mocht het toch gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *