Beginners

Ren jij met de juiste loophouding?

de juiste loophouding en hardlooptechniek

Een goede loophouding bij het hardlopen is belangrijk. Beginnen met hardlopen lijkt niet lastig. Je trekt je hardloopschoenen aan en gaat naar buiten om een rondje te gaan rennen. Maar wat dan? Doe je het dan in een keer goed? Het antwoord daarop is nee. Niet iedereen loopt gelijk met de juiste loophouding.

Waarom is een goede loophouding belangrijk?

Lopen met de juiste hardlooptechniek is goed om meerdere redenen. Allereerst verklein je de kans op hardloopblessures en andere ongemakken. Hardlopen met de juiste loophouding kost ook minder energie. Je hebt dus meer energie over om een langere afstand te lopen of dezelfde afstand in een hoger tempo.

Door een juiste loophouding behoud je het plezier in het hardlopen. Je loopt een stuk ontspanner en fijner. Het is daarom belangrijk voor beginners om gelijk met de juiste loophouding te rennen. Het is dan namelijk makkelijk langer vol te houden.

Banner voor de hardloopschema's

Wat is de juiste hardlooptechniek?

Hoe weet je nou of je de juiste loophouding hebt? Dat kan ik lastig zeggen. Ik kan je wel een aantal tips geven om te kijken of je juist loopt. Het beste is om alle onderdelen en beweging los van elkaar te zien. Zo zie je direct wat wel en niet goed gaat en waar je dus in de toekomst aan kan werken om te verbeteren.

Romphouding

Loop zo recht mogelijk. Probeer goed naar voren te kijken als je aan het hardlopen bent. De meeste hardlopers neigen tijdens het lopen naar voren, maar teveel naar voren is juist niet goed. Om dat goed vol te houden, is het naar de horizon blijven kijken een goede truc. Probeer daarbij je schouders te ontspannen. Gespannen schouders kosten je tijdens het hardlopen extra energie en zorgen soms voor hoofdpijn.

In deze video laat ik zien hoe je bovenlichaam gebruikt tijdens het hardlopen voor een goede loophouding.

Benen en voeten

Uiteraard krijgen je benen en voeten het meeste te verduren tijdens het hardlopen. Probeer je voeten en benen recht voor je te plaatsen, zonder al te veel ruimte tussen je benen. Het kost namelijk meer energie als je voeten iets naar binnen of naar buiten draaien. Het afzetten bij je volgende stap is namelijk een stuk moeilijker als je voeten scheef staan dan wanneer je ze recht voor je uit plaatst. Bij de landing is het beste om te landen op je voorvoet in plaats van je hak.

Armen en handen

Je armen en handen hebben ook een belangrijke functie bij het hardlopen. Zwaai niet al te overdreven met je armen en zorg dat je ellebogen in een hoek van 90 armen staan. Loopt met ontspannen handen en niet met gebalde vuisten.

Hoe kan je jouw loophouding verbeteren?

Het is best lastig om je aangeleerde loophouding te verbeteren. Ga daarom zo snel mogelijk mee aan de slag. Het makkelijkste om je loophouding te verbeteren is erop gewezen worden door een loopmaatje, coach of tijdens een screening.

4 praktische tips om je loophouding en hardlooptechniek te verbeteren

Het voordeel bij een coach of screening is dat je gelijk een aantal tips krijgt om aan je hardlooptechniek te werken. Je hebt meestal zelfs niet eens door dat je verkeerd loopt.

Oefeningen om je loophouding te verbeteren

Nu je weet wat de juiste loophouding is en hoe je deze kan verbeteren is het tijd om met je hardlooptechniek aan de slag te gaan. Met deze oefeningen verbeter je loophouding en zal je daar jaren lang plezier aan beleven.

  • Overdrijf de voetafwikkeling tijdens het hardlopen. Loop tijdens deze oefeningen met een lager tempo dat je gewend bent. Je voelt dan goed het verschil
  • Zet goed af met de bal van je voet. Dit kan je direct oefenen met de overdreven voetafwikkeling.
  • Zwaai met je armen in tegenovergestelde richting als je benen.

Heb jij weleens naar je loophouding gekeken en het verbetert? Hoe ben jij erachter gekomen dat je niet de juiste hardlooptechniek had?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *