Hardloopblessures

Hoe voorkom en behandel je rugblessures tijdens het hardlopen?

Rugblessure opgelopen door het hardlopen?

Als je een fanatieke hardloper bent, is de kans groot dat je wel eens te maken hebt gehad met een rugblessure. Rugblessures zijn helaas een veelvoorkomend probleem bij hardlopers, en kunnen je trainingsroutine flink verstoren. Weet jij wat je moet doen als je een rugblessure bent opgelopen met hardlopen? Hieronder vertel ik de meest voorkomende problemen met rugklachten hoe je deze kan voorkomen.

Rugklachten door lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een verkeerde loophouding tijdens het hardlopen, een slechte hardlooptechniek, te weinig stabiliteit in de romp, overbelasting of een zwakke rug. Lage rugpijn kan variëren van een lichte irritatie tot hevige pijn die je beperkt in je bewegingen.

Wat kun je doen om lage rugpijn te voorkomen? Zorg ervoor dat je een goede houding hebt tijdens het hardlopen en dat je je romp stabiel houdt. Versterk de spieren in je core en rug door oefeningen te doen zoals de plank, de brug en de superman. Bouw je training geleidelijk op en zorg voor voldoende rust tussen trainingen door. Als je toch last krijgt van lage rugpijn, is het belangrijk om rust te nemen en de pijn te behandelen met ijs, pijnstillers of fysiotherapie.

In deze video geef ik 5 intensieve buikspieroefeningen voor hardlopers die je thuis kan doen.

Hernia: een pijnlijke rugblessure

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die op een zenuw kan drukken en pijn veroorzaken. Hernia's kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerde houding tijdens het hardlopen, een slechte techniek, overbelasting of een zwakke rug. Eigenlijk dezelfde redenen als bij lage rugpijn. De symptomen van een hernia zijn onder andere pijn in de onderrug, uitstralende pijn naar de bil of het been, gevoelloosheid en tintelingen.

Om een hernia te voorkomen, is het belangrijk om een goede houding en techniek te hebben tijdens het hardlopen en om de spieren in je rug en buik te versterken. Als je toch een hernia krijgt, is het belangrijk om rust te nemen en de pijn te behandelen. Blijft de pijn aanwezig, ga dan langs de huisarts. Helaas is in sommige gevallen is een operatie nodig.

Spierverrekking

Een spierverrekking in de rug kan ontstaan door een verkeerde houding tijdens het hardlopen, een slechte techniek of overbelasting. De symptomen zijn onder andere pijn en stijfheid in de rugspieren.

Om een spierverrekking te voorkomen is het verstandig om eerst een warming-up te doen voor je hardlooptraining. Let daarnaast altijd op je hardlooptechniek. Een goede loophouding verkleint de risico's bij een rugblessure tijdens hardlopen. Als je toch een spierverrekking krijgt, is het belangrijk om rust te nemen. Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij het herstel.

Een verkeerde loophouding is vaak de oorzaak bij een rugblessure door hardlopen

Rugblessures zijn een veelvoorkomend probleem bij hardlopers en kunnen je trainingsroutine flink verstoren. De meest voorkomende rugblessures zijn lage rugpijn, een hernia en een spierverrekking. Om deze hardloopblessures te voorkomen, is het belangrijk om met de juiste loophouding en techniek te hardlopen en om de spieren in je rug en buik te versterken. Als je toch last krijgt van een rugblessure, is het belangrijk om rust te nemen en maak een afspraak bij een fysiotherapie!

Heb jij weleens last gehad van een rugblessure door het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *